Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

IBM’s Watson levert juiste diagnose bij zeldzame vorm leukemie

IBM heeft opnieuw weten te bewijzen dat zijn IBM Watson AI-platform een welkome aanvulling kan zijn in de wereld van de digitale gezondheidszorg. Watson was in staat om in 10 minuten met de juist diagnose komen van een zeldzame vorm van leukemie, waar menselijke specialisten niet tot deze diagnose wisten te komen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

IBM Watson is een technologieplatform dat verwerking van natuurlijke spraak- en taalprocessen en machine learning gebruikt om inzichten te verkrijgen uit grote hoeveelheden ongestructureerde data.  Een van de primaire verticals waar IBM zich op richt met Watson is de medische sector. Recent kondigde IBM aan dat het met zijn Watson-platform een pilot gaat uitvoeren in samenwerking met diverse partijen uit de gezondheidszorg om te leren correcte diagnoses te stellen op basis van miljoenen beelden zoals scans.

Nu schrijft New York Daily dat Watson binnen 10 minuten op basis van 20 miljoen onderzoeksrapporten inzake kanker in staat was om de juiste diagnose te stellen van een zeldzame vorm van leukemie bij een 60-jarige Japanse vrouw. De conditie van deze vrouw hield dokters die werken voor de Universiteit van Tokio al maandenlang bezig.

De behandeling op basis van hun oorspronkelijke diagnose van leukemie sloeg niet aan. Daarom voerden zij de beschikbare genetische gegevens van de vrouw in bij Watson. Het platform kwam daarop tot een andere diagnose met bijbehorende behandeling, die beter blijkt aan te slaan.
Watson heeft vanaf 2011 enkele jaren bij de Columbia University and the University of Maryland School of Medicine ‘gestudeerd’ om op basis van medische zaken en miljoenen pagina’s onderzoeksrapporten kennis van zaken op te doen.

Verder waren er sessies met dokters die Watson corrigeerden bij een onjuist diagnose. Vanaf 2013 werd het platform beschikbaar gesteld aan dokters en ziektekostenverzekeraars. Volgens IBM heeft Watson zijn prestaties tussen 2011 en 2013 met 240 procent verbeterd.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen