Search
Close this search box.
Search

ICT-storing 26 januari leidde tot tijdelijke opnamestop Radboudumc

Het Nijmeegse Radboudumc is vrijdag 26 januari getroffen door een ICT-storing. In de loop van de middag werd duidelijk dat het niet om een beperkte storing ging. Daarom werd om 17.00 uur besloten tot een volledige opnamestop en het sluiten van de SEH voor nieuwe patiënten. Alle lopende behandelingen gingen door.

Rond 22.00 uur was de storing opgelost en werd de opnamestop beëindigd, meldde het Nijmeegse academisch ziekenhuis op vrijdagavond. De SEH ging toen ook weer open en de apotheek kon het werk hervatten. Een storing in het elektronische patiëntendossier mijnRadboud was toen eveneens verholpen.

Uitslagen op papier doorgegeven

“Het EPD zelf werkte normaal,” licht een woordvoerster van het Radboudumc toe. “Het ging vooral om de omliggende ICT-systemen van waaruit informatie naar het EPD gaat. Zo worden labuitslagen normaal automatisch in het EPD gezet, nu moesten deze uitslagen tijdelijk op papier doorgegeven worden.”

Volgens de woordvoerster leek de ICT-storing eerst beperkt van aard, maar bleek aan het einde van de middag dat een aantal cruciale systemen niet of onvoldoende werkten om de benodigde zorg aan nieuwe patiënten te kunnen geven. “Zeker omdat het toch vaak om mensen met complexe medische problemen gaat. Door de aandacht te richten op de patiënten die al waren opgenomen, waren we in staat om hen de benodigde zorg wel te blijven leveren.”

Groeiende afhankelijkheid van EPD

Door de toenemende afhankelijkheid van centrale digitale systemen zoals EPD’s groeit ook de impact van ICT-storingen. Eerder in januari werd het Nijmeegse CWZ getroffen door een brede ICT-storing met als gevolg dat het EPD en aanverwante systemen tijdelijk buiten gebruik waren.

Behandelingen liepen daardoor vertraging op. De locatie ETZ Elisabeth van het ETZ werd in de ochtend van donderdag 7 september getroffen door een ICT-storing waardoor het EPD niet meer werkte. Dat had onder meer het uitstel van operaties tot gevolg.

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?