ICT-storing 26 januari leidde tot tijdelijke opnamestop Radboudumc

Het Nijmeegse Radboudumc is vrijdag 26 januari getroffen door een ICT-storing. In de loop van de middag werd duidelijk dat het niet om een beperkte storing ging. Daarom werd om 17.00 uur besloten tot een volledige opnamestop en het sluiten van de SEH voor nieuwe patiënten. Alle lopende behandelingen gingen door.

Rond 22.00 uur was de storing opgelost en werd de opnamestop beëindigd, meldde het Nijmeegse academisch ziekenhuis op vrijdagavond. De SEH ging toen ook weer open en de apotheek kon het werk hervatten. Een storing in het elektronische patiëntendossier mijnRadboud was toen eveneens verholpen.

Uitslagen op papier doorgegeven

“Het EPD zelf werkte normaal,” licht een woordvoerster van het Radboudumc toe. “Het ging vooral om de omliggende ICT-systemen van waaruit informatie naar het EPD gaat. Zo worden labuitslagen normaal automatisch in het EPD gezet, nu moesten deze uitslagen tijdelijk op papier doorgegeven worden.”

Volgens de woordvoerster leek de ICT-storing eerst beperkt van aard, maar bleek aan het einde van de middag dat een aantal cruciale systemen niet of onvoldoende werkten om de benodigde zorg aan nieuwe patiënten te kunnen geven. “Zeker omdat het toch vaak om mensen met complexe medische problemen gaat. Door de aandacht te richten op de patiënten die al waren opgenomen, waren we in staat om hen de benodigde zorg wel te blijven leveren.”

Groeiende afhankelijkheid van EPD

Door de toenemende afhankelijkheid van centrale digitale systemen zoals EPD’s groeit ook de impact van ICT-storingen. Eerder in januari werd het Nijmeegse CWZ getroffen door een brede ICT-storing met als gevolg dat het EPD en aanverwante systemen tijdelijk buiten gebruik waren.

Behandelingen liepen daardoor vertraging op. De locatie ETZ Elisabeth van het ETZ werd in de ochtend van donderdag 7 september getroffen door een ICT-storing waardoor het EPD niet meer werkte. Dat had onder meer het uitstel van operaties tot gevolg.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
MRI
Hersenschors kan Parkinsonsymptomen compenseren
Hartoperaties
Sneller herstel hartoperaties door nieuwe methodes
Databeschikbaarheid - Joba vd Berg
VWS, regel die databeschikbaarheid!
symposium
Margreet Vos: ‘Integreer duurzaamheid in de definitie van goede zorg’
Cardiologie
Diakonessenhuis schenkt Utrecht 56 connectieve AED's
Drie overheidsorganisaties op het gebied van cybersecurity openen een gezamenlijk loket waar organisaties cyberdreigingen of -kwetsbaarheden kunnen melden.
Drie cybersecurity-organisaties openen één loket
samenwerking
Regionale samenwerking groeit mede dankzij IZA
Planning gezondheidszorg regiobeelden
NZa: knelpunten aanscherpen in regiobeelden
Rapportage
Spraakherkenningsoplossing voor specialisten blijkt ideaal
hartstilstand
Slim horloge alarmeert meldkamer bij hartstilstand
Volg jij ons al?