ICT-storing Amphia Ziekenhuis, operaties opgeschort [Update: storing voorbij]

4 oktober 2019
Amphia-ingang-klein
ICT
Nieuws

De gevolgen van de ICT-storing zijn dat Amphia telefonisch niet bereikbaar is en dat medewerkers beperkt toegang hebben tot onder andere patiëntendossiers. Geplande operaties zijn op dit moment opgeschort en patiënten worden persoonlijk geïnformeerd.

Poli-afspraken gaan door

De afspraken op de poliklinieken gaan vooralsnog wel door, evenals de activiteiten op de verloskunde. Ook blijft Spoedeisende Hulp op de Amphia-locatie Molengracht gewoon open.

In het geval van heel grote trauma's worden patiënten doorgeleid naar het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg of het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal of Bergen op Zoom.

Amphia geeft aan op de website en social media te begrijpen dat dit een heel vervelende situatie is. Het ziekenhuis benadrukt er alles aan te doen om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen. 'Wij kunnen helaas nu nog niet aangeven hoe lang dit probleem zal duren', staat er op de website.

[Update 14.00 uur]

In een update stelt Amphia dat de storing om 5.15 uur is begonnen. Poliklinische afspraken gaan in principe niet door, patiënten worden afgebeld. Patiënten die wel naar hun afspraak op de polikliniek komen worden zo goed mogelijk geholpen of er wordt een nieuwe afspraak ingepland. Spoedoperaties gaan door bij patiënten die al opgenomen zijn. Met de andere patiënten die vandaag een operatie zouden ondergaan, wordt een nieuwe afspraak gemaakt. Patiënten voor de spoedeisende hulp worden doorgeleid naar ETZ (Tilburg) of Bravis (Roosendaal/Bergen op Zoom).

[Update 18.15 uur]

Sinds 18.00 uur is de storing verholpen. Amphia is sindsdien telefonisch weer bereikbaar en er is weer volledig toegang tot de patiëntendossiers. Alle beperkingen op het gebied van zorg zijn voorbij. Voor de operatie- en oncologiepatiënten (dagcentrum) is in het weekeinde weekend extra capaciteit georganiseerd. Maandag 7 oktober 2019 zullen alle poliklinieken weer normaal functioneren. De vandaag verplaatste behandelingen en afspraken in de poliklinieken zullen komende week zo veel mogelijk opnieuw worden gepland. De storing heeft geleid tot 72 afgezegde operaties en totaal 21 extra spoedopnamen bij ETZ en Bravis.

Groeiende impact ICT-storingen

ICT-storingen komen regelmatig voor in de zorgsector, afgelopen augustus nog in het Tergooi Ziekenhuis (onder meer Hilversum) en in september bij de Gelre Ziekenhuizen (Apeldoorn, Zutphen). De impact wordt groter naarmate ziekenhuizen verder digitaliseren. Wanneer er geen toegang is tot EPD's, kunnen operaties meestal niet doorgaan of is er geen spoedeisende hulp beschikbaar.

Minister Bruins (Medische Zorg & Sport) beloofde in februari 2019 te kijken of er acties nodig zijn om de gevolgen van grote ICT-storingen in ziekenhuizen te beperken. Hiervoor zou Bruins zich baseren op de uitkomsten van onderzoek naar de digitale veiligheid van ziekenhuizen door de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelde vorig jaar een onderzoek in naar de digitale veiligheid van ziekenhuizen. Aanleiding was een ICT-storing in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel op 3 juni 2018, een ICT-storing in het Radboudumc in Nijmegen in januari van dat jaar en diverse ransomware-aanvallen op Nederlandse ziekenhuizen in 2017. De Onderzoeksraad wil deze voorvallen in samenhang bezien met het oog op het waarborgen van de patiëntveiligheid. De vraag die centraal staat, is hoe ziekenhuizen en hun ketenpartners verstoring, uitval en misbruik van ICT proberen te voorkomen en in hoeverre zij voorbereid zijn om de gevolgen daarvan te beperken. Het onderzoek loopt nog steeds.