Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
19 december 2019
Artikel delen

ICT-storing treft nu ETZ, na Maasstad eerder deze week

De locaties ETZ TweeSteden en ETZ Waalwijk waren gisteren als gevolg van een ICT- of netwerkstoring gedurende de middag niet bereikbaar. De eerste melding was rond 13.00 uur op de website van het ETZ. Afspraken voor de poliklinieken op locaties ETZ TweeSteden en Waalwijk werden afgezegd. Nadat met de leverancier van de haperende apparatuur had was gewerkt aan het herstellen van alle systemen, werd rond half elf in de avond medegedeeld dat de storing voorbij was.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het was de tweede ICT-storing in een week tijd in een ziekenhuis. Eerder deze week werd het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis ook al getroffen door een vergelijkbare storing, waardoor het ziekenhuis telefonisch niet bereikbaar was. Mensen werd gedurende de storing gevraagd om niet naar de spoedeisende hulp te komen, operaties werden uitgesteld en afspraken op poliklinieken afgebeld. Halverwege de middag waren de problemen opgelost.

Groeiende impact ICT-storing

De afgelopen jaren is de impact van een ICT-storing op de dienstverlening van ziekenhuizen toegenomen, zo schreven we eerder deze week al. In augustus, september en oktober werden respectievelijk het Tergooi Ziekenhuis (onder meer Hilversum), de Gelre Ziekenhuizen (Apeldoorn, Zutphen) en het Amphia (Breda, Oosterhout) getroffen door een ICT- en/of netwerkstoring.

In een recente blog werd gesteld dat er dit jaar al 13 ziekenhuizen de dienstverlening moesten beperken vanwege dergelijke storing, nu dus 15. Het aantal nieuwsberichten hierover uit 2019 staat gelijk aan het aantal nieuwsberichten in 2018, toen vijf ziekenhuizen hun operaties uitstelde en bij vier ziekenhuizen de SEH dicht ging.

De impact wordt groter naarmate ziekenhuizen verder digitaliseren, bijvoorbeeld als het gaat om patiëntgegevens. Wanneer er geen toegang is tot EPD’s, kunnen operaties meestal niet doorgaan of is er geen spoedeisende hulp beschikbaar.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen