Search
Close this search box.
Search

ICT-storing treft nu ETZ, na Maasstad eerder deze week

De locaties ETZ TweeSteden en ETZ Waalwijk waren gisteren als gevolg van een ICT- of netwerkstoring gedurende de middag niet bereikbaar. De eerste melding was rond 13.00 uur op de website van het ETZ. Afspraken voor de poliklinieken op locaties ETZ TweeSteden en Waalwijk werden afgezegd. Nadat met de leverancier van de haperende apparatuur had was gewerkt aan het herstellen van alle systemen, werd rond half elf in de avond medegedeeld dat de storing voorbij was.

Het was de tweede ICT-storing in een week tijd in een ziekenhuis. Eerder deze week werd het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis ook al getroffen door een vergelijkbare storing, waardoor het ziekenhuis telefonisch niet bereikbaar was. Mensen werd gedurende de storing gevraagd om niet naar de spoedeisende hulp te komen, operaties werden uitgesteld en afspraken op poliklinieken afgebeld. Halverwege de middag waren de problemen opgelost.

Groeiende impact ICT-storing

De afgelopen jaren is de impact van een ICT-storing op de dienstverlening van ziekenhuizen toegenomen, zo schreven we eerder deze week al. In augustus, september en oktober werden respectievelijk het Tergooi Ziekenhuis (onder meer Hilversum), de Gelre Ziekenhuizen (Apeldoorn, Zutphen) en het Amphia (Breda, Oosterhout) getroffen door een ICT- en/of netwerkstoring.

In een recente blog werd gesteld dat er dit jaar al 13 ziekenhuizen de dienstverlening moesten beperken vanwege dergelijke storing, nu dus 15. Het aantal nieuwsberichten hierover uit 2019 staat gelijk aan het aantal nieuwsberichten in 2018, toen vijf ziekenhuizen hun operaties uitstelde en bij vier ziekenhuizen de SEH dicht ging.

De impact wordt groter naarmate ziekenhuizen verder digitaliseren, bijvoorbeeld als het gaat om patiëntgegevens. Wanneer er geen toegang is tot EPD’s, kunnen operaties meestal niet doorgaan of is er geen spoedeisende hulp beschikbaar.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?