Search
Close this search box.
Search

IJsselland Ziekenhuis behaalt VIPP-doelen A2 en A3

Het IJsselland Ziekenhuis (Capelle aan de IJssel) heeft de doelstellingen A2 en A3 uit het digitale stimuleringsprogramma VIPP gehaald. Dat blijkt uit een onafhankelijke audit. Het gaat om het deel ‘Patiënt & Informatie’. Het betekent onder meer dat patiënten van het IJsselland meer zaken kunnen regelen via het patiëntportaal Mijn IJsselland. Zo’n 30 procent van de patiënten van het ziekenhuis logt maandelijks in.

VIPP is bedoeld voor ziekenhuizen, om te voldoen aan wetgeving die stelt dat uiterlijk in 2020 alle Nederlanders digitaal toegang moeten hebben tot hun medische gegevens (Wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens in de zorg). Daarnaast wil de overheid digitale gegevensuitwisseling in de zorg vanaf 2021 gaan verplichten. Hier wordt door VWS met betrokken partijen in 13 pilotprojecten (zoals informatie-overdracht tussen ambulance en SEH) al aan gewerkt. Dit alles moet ervoor zorgen dat de patiënt meer inzicht krijgt in en regie over het eigen zorgproces.

Deelnemers aan VIPP A3 moeten drie van vijf subdoelstellingen realiseren (zie ook dit nieuwsbericht over de subdoelstellingen). Het behalen van de audit betekent volgens het IJsselland onder andere dat het ziekenhuis een vereiste set aan medische gegevens toegankelijk kan maken voor patiënten via Mijn IJsselland. Zo vindt de patiënt in het portaal informatie over onder andere contactgegevens, diagnoses, medicatie, poli(klinische) contacten, labuitslagen en de verrichtingen die zijn uitgevoerd. Uit de audit blijkt verder dat op dit moment zo’n 30 procent van de patiënten Mijn IJsselland raadpleegt. Omgerekend loggen er maandelijks gemiddeld 5800 patiënten in.

Online regelen ziekenhuiszaken

Het IJsselland stelt patiënten aan te sporen om hun ziekenhuisgerelateerde zaken online via Mijn IJsselland te regelen. Zo is het voor patiënten mogelijk om vragenlijsten via Mijn IJsselland in te vullen, zodat ze hiervoor niet naar het ziekenhuis hoeven te komen. Via het portaal kunnen patiënten de pre-operatieve vragenlijst invullen, deze vragenlijst dient ingevuld te worden voorafgaand aan een operatie. Daarnaast is het op de polikliniek gynaecologie mogelijk om via Mijn IJsselland een mictiedagboek (plasdagboek) bij te houden.

In de toekomst worden meer vragenlijsten toegevoegd worden, zodat steeds meer zaken online via Mijn IJsselland geregeld kunnen worden. Verder kunnen patiënten via Mijn IJsselland, NAW-gegevens actualiseren en afspraken maken na verwijzing door de huisarts.

Vooruitgang met VIPP, patiëntportaal

Begin september kwam e-health instituut Nictiz met de jaarlijkse update over het aantal ziekenhuizen met een patiëntportaal. Dat zijn er nu 60 van de 73. In het eerstkomende nummer van ICT&health, dat rond 20 oktober verschijnt, gaan Nictiz en ziekenhuiskoepel NVZ dieper in op de vooruitgang die onder meer dankzij VIPP met patiëntportalen is geboekt.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?