Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
10 oktober 2017
Artikel delen

IJsselland Ziekenhuis voert nieuw platform in voor EDP/ZIS

Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel vervangt zijn twee afzonderlijke softwaresystemen voor het elektronisch patiëntendossier (EPD) en een ziekenhuis informatie systeem (ZIS) met een gecombineerd platform.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Momenteel draait het EPD van het IJsselland Ziekenhuis nog op een platform van Cerner (voorheen Siemens), terwijl het EPD-systeem afkomstig is van SAP. Beide systemen worden gefaseerd vervangen door het Hix-platform van leverancier ChipSoft. Het ziekenhuis en de nieuwe softwareleverancier hebben op 13 oktober hun handtekeningen onder het contract gezet voor de levering van het nieuwe platform.  

Gefaseerde invoering

Het IJsselland Ziekenhuis kiest voor een gefaseerde implementatie. In december 2016 begint het met de invoering van het Patiënt Data Management Systeem (PDMS) van HiX. PDMS ondersteunt de zorg op kritieke afdelingen. Voor de zomer van 2017 moet het systeem zijn ingevoerd op de afdelingen Intensive care en Operatie kamer. Het nieuwe EPD/ZIS werkt in combinatie met het planningssysteem dat al op de operatiekamers in gebruik is. Eind 2017 start de volledige implementatie van HiX. De volledige ingebruikname van het nieuwe platform staat gepland voor 2018.

Het IJsselland Ziekenhuis stelt dat het met de keuze voor het ChipSoft-platform rekening heeft gehouden met de uitwisseling van gegevens tussen de ziekenhuizen in de regio. Samenwerking tussen ziekenhuizen wordt steeds belangrijker. Het veilig en snel kunnen uitwisselen van patiëntgegevens maakt daarvan een essentieel onderdeel uit. Doordat het IJsselland Ziekenhuis straks – net als vrijwel alle andere ziekenhuizen in de regio Rotterdam – werkt met HiX, wordt dat gemakkelijker, zo staat in een persbericht.

ChipSoft zet zijn HiX-platform in de markt als totaaloplossing voor dossiervoering, workflow-ondersteuning, zorgadministratie, zorglogistiek, planning en eHealth. ‘Doordat HiX inzetbaar is op vaste en mobiele devices, kunnen zorgverleners overal relevante informatie inzien en registreren’, stelt de leverancier.

Invoering nieuwe platforms

In september maakten het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch en het Radboudumc in Nijmegen bekend te gaan werken met het concurrerende Forcareplatform. Met de oplossing wil het Bossche ziekenhuis zijn patiëntgegevens integraal beheren en daarnaast de veiligheid bij het delen van informatie verbeteren.  Het Bossche ziekenhuis gebruikt overigens wel het HiX-platform van ChipSoft voor zijn EPD.

Begin september besloot het Nijmeegse academisch ziekenhuis Radboudumc een platform van Forcare in te voeren, om patiëntinformatie veilig uit te kunnen wisselen met andere zorgaanbieders in en buiten de regio.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen