Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Ikazia, Erasmus MC Create4Care werken aan zorginnovaties

Het Ikazia Ziekenhuis en Erasmus MC Create4Care gaan samenwerken. Op woensdag 6 oktober tekenden Rob Kievit, algemeen directeur van het Ikazia Ziekenhuis, en Johanneke Mulder, directeur Spoed Peri-operatief & Intensief bij Erasmus MC, een overeenkomst waarin de Rotterdamse ziekenhuizen afspreken samen te werken op het gebied van zorginnovaties.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Create4Care is opgericht om zorgmedewerkers middels slimme innovaties te helpen om praktijkproblemen aan te pakken. Verpleegkundigen komen in hun werk vaak praktische problemen tegen die ze zelf provisorisch oplossen. Veel van die problemen kunnen worden opgelost door relatief eenvoudige innovaties. In de Create4Care-studio van het Erasmus MC werken zorgmedewerkers en studenten van Hogeschool Rotterdam hiervoor samen.

Praktische oplossingen

Ikazia-verpleegkundige Masha van der Pijl volgde vorig jaar online een workshop van Onno Helder, coördinator en initiatiefnemer van Create4Care, en raakte geïntrigeerd door zijn verhaal. “Bij het woord ‘innovatie’ denken veel mensen aan ingewikkelde technologische veranderingen. Wat ik zo goed vind aan Create4Care, is dat zij juist nadenkt over praktische oplossingen voor dingen waar wij als verpleegkundigen dagelijks tegenaan lopen en die wij nu, bij wijze van spreken, steeds met een plakbandje oplossen. Hoe mooi zou het zijn als verpleegkundigen zich bewust zijn van Create4Care en laten weten waar innovatie wenselijk is? Een kleine aanpassing kan soms al het verschil maken.”

Van der Pijl sprak Helder aan tijdens de workshop en opperde een samenwerking tussen Ikazia en Erasmus MC Create4Care. Hij reageerde direct positief, net als de innovatiegroep van Ikazia. Samen wordt inmiddels gewerkt aan het eerste praktijkprobleem: het voor toediening gereedmaken van geneesmiddelen die verpakt zijn in een capsule, aan patiënten die sondevoeding krijgen. Dit is nu nog een tijdrovend gebeuren, waarbij medicatie vaak wordt verspild. De betrokken verpleegkundigen en studenten van Hogeschool Rotterdam nemen een jaar de tijd om tot een efficiënt ontwerp te komen om dit probleem op te lossen.

Ontstaan Create4Care

Het Erasmus MC lanceerde het project Create4Care met als bedoeling om medewerkers van het Erasmus MC te helpen met het oplossen van hun praktijkproblemen. Slimme technische innovaties die zo ontstaan, moeten de patiëntenzorg verbeteren en het werk prettiger en gemakkelijker maken. Create4Care is gevestigd in het Sophia Kinderziekenhuis.

Project Create4Care wordt bemenst door een vast team van mensen uit verschillende disciplines, en daar omheen circuleert een netwerk van studenten en experts uit allerlei vakgebieden. Er wordt gewerkt in een design studio die onder meer is uitgerust met een lasersnijder en 3d-printers om prototypes te maken. Er wordt onder meer samengewerkt met de Hogeschool Rotterdam, studenten Verpleegkunde, Industrieel Product Ontwerpen, Informatica en Ergotherapie, studenten Gezondheidszorgtechnologie en Elektrotechniek en studenten van de Kunstacademie.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen