Ikazia gebruikt AI op smartphone bij herseninfarct

ma 24 juni 2024 - 07:00
AI
Nieuws

In het Ikazia Ziekenhuis wordt sinds kort gebruikgemaakt van artificial intelligence (AI) bij het behandelen van patiënten die een herseninfarct hebben gehad. Via Nicolab StrokeViewer worden patiënten beter en sneller behandeld. Mochten patiënten toch naar bijvoorbeeld het Erasmus worden gestuurd voor verdere behandeling, dan kan de informatie resultaten alvast worden verstuurd met StrokeViewer.

“AI helpt zorgverleners om sneller problemen in het lichaam van een patiënt op te sporen. Zo worden in Ikazia CT-scans automatisch naar StrokeViewer verstuurd. Zorgverleners zien deze beelden vervolgens op hun smartphone, aangevuld met belangrijke, nieuwe informatie”, zegt functioneel beheerder beeldvormende technieken in Ikazia, Arnout van der Elst. Met deze toepassingen zien ze bijvoorbeeld in één oogopslag waar het herseninfarct precies is, inclusief het veroorzakend bloedpropje. Voorheen was het niet mogelijk om zulke gedetailleerde informatie snel in beeld te brengen op een smartphone.

Beelden vooruitsturen

Bij een herseninfarct krijgt een deel van de hersenen geen zuurstof en voeding meer. Het is dus ontzettend belangrijk om deze patiënten zo snel mogelijk worden behandeld. StrokeViewer is daarom een waardevol hulpmiddel omdat het helpt om sneller tot de juiste diagnose te komen. Ikazia is een van de grootste centra in de regio voor mensen met een beroerte.

“Toch kan het voorkomen dat, als het bloedpropje niet oplost, een patiënt voor verdere behandeling naar het Erasmus MC moet. In dat geval kunnen wij via StrokeViewer alle AI-resultaten delen met de radiologen in het Erasmus MC. Zij kunnen zich dan alvast goed voorbereiden op de komst van de patiënt”, legt neuroloog Laus Mulder uit.

Verbeterde zorg door AI

Arnout van der Elst: “Met de komst van StrokeViewer zet Ikazia nieuwe stappen op het gebied van kunstmatige intelligentie in de medische beeldvorming. Dit is nog maar het begin want de technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Daar zijn wij in Ikazia erg blij mee, want door de inzet van AI kan onze patiëntenzorg nog beter worden. We kijken nu al uit naar de volgende stappen die we op dit vlak kunnen zetten.”

Ook de radiologen van het Bravis ziekenhuis hebben besloten om AI-software verder in te zetten bij het ontdekken van hersenbloedingen. Eind vorig jaar hebben ze met succes AI-software getest die helpt bij het ontdekken van hersenbloedingen. Het programma van Aidoc 'kijkt' mee met de radiologen en geeft een melding wanneer er een afwijking wordt ontdekt. Tijdens de testperiode heeft de AI-software 1300 CT-scans beoordeeld. Daarbij heeft het programma niet een bloeding gemist. Naar aanleiding van deze succesvolle testperiode heeft het Bravis besloten de AI-software te blijven gebruiken en de samenwerking met leverancier Aidoc voort te zetten.