Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Onderzoek- Impact wearables op gezondheid twijfelachtig

Onderzoekers aan de Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles stellen in een nieuwe studie dat de inzet van mobiele technologieën en toepassingen, zoals remote monitoring of het gebruik van wearables, nauwelijks invloed heeft op de gezondheid van mensen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het onderzoek (gepubliceerd in het wetenschappelijk magazine Digital Medicine) was een review van 27 willekeurige onderzoeken met een focus op draagbare biosensoren. Uit de studie kwam onder meer naar voren dat de inzet van wearables geen significante impact heeft op zaken als lichaamsmassa, tailleomvang, vetpercentage en systolische en diastolische bloeddruk.

Desondanks schrijven de onderzoekers wearables niet helemaal af. Integendeel! De wetenschappers zagen positieve effecten van de apparaten op specifieke aandoeningen zoals, obstructieve longziekte, de ziekte van Parkinson, hypertensie en chronische pijn in de onderrug. De wearables boekten in deze gevallen met name resultaat in combinatie met persoonlijke coaching of nieuwe gedragsmodellen. In één van de onderzochte studies bleek dat monitoring via wearables een zeer significante impact had op de bloeddruk van personen van 55 jaar en ouder.

Volgens de wetenschappers kan mobiele technologie van toegevoegde, medische waarde zijn wanneer deze wordt gebruikt in samenwerking met een persoonlijke en contextuele aanpak waardoor bijvoorbeeld notificaties op het juiste moment bij de juiste persoon worden afgeleverd. Dat zou onder andere de medicatietrouw moeten verhogen en de kans op een succesvolle behandeling moeten vergroten.

‘Oppassen met inzet wearables voor medische doeleinden’

De wetenschappers waarschuwen er voor dat veel van de huidige wearables en trackers die voor consumenten beschikbaar zijn niet medisch zijn gevalideerd en zij roepen zorgbeleidsmakers dan ook op hier voorzichtig mee om te springen. De voorbije jaren stortten zich een groot aantal technologiebedrijven op digitale zorg waaronder Samsung, Apple, Google, Microsoft, IBM. Veel van deze bedrijven werken nauw samen met toonaangevende universiteiten wereldwijd.

Ondertussen groeit de wearable-markt na enkele lastige jaren stevig door. Uit recente cijfers van IDC blijkt dat markt voor wearables in het derde kwartaal van 2017 met 7,3 procent is gegroeid naar een volume van 26,3 miljoen stuks waarbij een stijging van het aantal verscheepte smart wearables werd waargenomen. Smart wearables maken het mogelijk om apps van derde partijen op te draaien. Hoewel de markt in Q3 2017 werd aangevoerd door Xiaomi en Fitbit, waren het Apple en Huawei die de hoogste groei lieten zien.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen