Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Indienen projectideeën subsidie veelbelovende zorg van start

De periode voor het indienen van projectideeën in het kader van de subsidieregeling veelbelovende zorg is gestart, zo laat het ZorgInstituut Nederland weten. Projectideeën kunnen van donderdag 14 maart tot dinsdag 14 mei 2019 (vóór 14:00 uur) ingediend worden. De regeling is per 1 februari van start gegaan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De subsidieregeling veelbelovende zorg is de opvolger van ‘voorwaardelijke toelating tot het basispakket’. Doel is het versnellen van de toegang van de patiënt tot potentieel veelbelovende zorg via opname in het basispakket. Dat was ook het doel van de eerdere regeling, maar daar werd weinig gebruik van gemaakt vanwege de strenge voorwaarden.

Kwalitatief onderzoek

In principe wordt zorg alleen vergoed vanuit het basispakket, met daarbij als voorwaarde dat het even effectief is als de gebruikelijke zorg in Nederland, zo stelt het Zorginstituut. De behandeling moet dus voldoen aan het wettelijke criterium de ‘stand van de wetenschap en praktijk’. Om de effectiviteit van de zorg vast te stellen, zijn echter resultaten van kwalitatief goed onderzoek nodig.

Dit onderzoek is vaak kostbaar, vergt expertise en duurt meerdere jaren. Via de ‘veelbelovende zorg’ regeling is het daarom mogelijk subsidie te krijgen voor behandelingen die veelbelovend lijken maar nog niet uit het basispakket worden vergoed.

Met deze regeling stelt het ministerie van VWS jaarlijks maximaal 69 miljoen euro beschikbaar. Voor de eerste ronde in 2019 bedraagt het subsidieplafond 40 miljoen euro. De tweede ronde in 2019 start naar verwachting eind juni en sluit eind augustus.

NVZ blij met regeling

Ziekenhuiskoepel NVZ laat nogmaals weten blij te zijn dat de minister de verbeterde regeling voor innovaties heeft geïntroduceerd. De NVZ is naar eigen zeggen nauw betrokken geweest bij de consultatie voor de nieuwe regeling. Met VWS en het Zorginstituut is er intensief overleg geweest over ervaren knelpunten bij de oude regeling voorwaardelijke toelating. Zo is de nieuwe regeling in vergelijking met het oude instrument simpeler, sneller en aantrekkelijker. De tijd van indienen tot toekennen (of afwijzen) subsidie is verkort én de juridische last is verkleind.

Binnen de algemene ziekenhuizen en categorale instellingen is volgens de NVZ veel innovatiepotentieel aanwezig. De organisatie verwacht dan ook dat de nieuwe regeling een goede stimulans kan geven om voorstellen in te dienen.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen