Search
Close this search box.
Search

Indienen projectideeën subsidie veelbelovende zorg van start

De periode voor het indienen van projectideeën in het kader van de subsidieregeling veelbelovende zorg is gestart, zo laat het ZorgInstituut Nederland weten. Projectideeën kunnen van donderdag 14 maart tot dinsdag 14 mei 2019 (vóór 14:00 uur) ingediend worden. De regeling is per 1 februari van start gegaan.

De subsidieregeling veelbelovende zorg is de opvolger van ‘voorwaardelijke toelating tot het basispakket’. Doel is het versnellen van de toegang van de patiënt tot potentieel veelbelovende zorg via opname in het basispakket. Dat was ook het doel van de eerdere regeling, maar daar werd weinig gebruik van gemaakt vanwege de strenge voorwaarden.

Kwalitatief onderzoek

In principe wordt zorg alleen vergoed vanuit het basispakket, met daarbij als voorwaarde dat het even effectief is als de gebruikelijke zorg in Nederland, zo stelt het Zorginstituut. De behandeling moet dus voldoen aan het wettelijke criterium de ‘stand van de wetenschap en praktijk’. Om de effectiviteit van de zorg vast te stellen, zijn echter resultaten van kwalitatief goed onderzoek nodig.

Dit onderzoek is vaak kostbaar, vergt expertise en duurt meerdere jaren. Via de ‘veelbelovende zorg’ regeling is het daarom mogelijk subsidie te krijgen voor behandelingen die veelbelovend lijken maar nog niet uit het basispakket worden vergoed.

Met deze regeling stelt het ministerie van VWS jaarlijks maximaal 69 miljoen euro beschikbaar. Voor de eerste ronde in 2019 bedraagt het subsidieplafond 40 miljoen euro. De tweede ronde in 2019 start naar verwachting eind juni en sluit eind augustus.

NVZ blij met regeling

Ziekenhuiskoepel NVZ laat nogmaals weten blij te zijn dat de minister de verbeterde regeling voor innovaties heeft geïntroduceerd. De NVZ is naar eigen zeggen nauw betrokken geweest bij de consultatie voor de nieuwe regeling. Met VWS en het Zorginstituut is er intensief overleg geweest over ervaren knelpunten bij de oude regeling voorwaardelijke toelating. Zo is de nieuwe regeling in vergelijking met het oude instrument simpeler, sneller en aantrekkelijker. De tijd van indienen tot toekennen (of afwijzen) subsidie is verkort én de juridische last is verkleind.

Binnen de algemene ziekenhuizen en categorale instellingen is volgens de NVZ veel innovatiepotentieel aanwezig. De organisatie verwacht dan ook dat de nieuwe regeling een goede stimulans kan geven om voorstellen in te dienen.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?