Search
Close this search box.
Search

Informatieberaad: gegevens uitwisselen in zorgketen blijft uitdaging

Betekenisvolle informatie over cliënten uit de gehandicaptenzorg overal in de zorgketen beschikbaar stellen. Het is een noodzaak maar ook nog een hele uitdaging. Dat stelt Erik Kuik, bestuurslid van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) – deelnemer van het Informatieberaad Zorg - en voorzitter van de Raad van Bestuur van zorggroep Alliade. Reden om te werken aan het realiseren van een duurzaam en veilig informatiesysteem voor de gehandicaptenzorg.

Door de kwetsbare situatie van gehandicapten is betekenisvolle informatie binnen een informatiesysteem in de zorg van cruciaal belang, stelt Erik Kuik in een korte video op de website van het Informatieberaad: “Een ingescheurde teennagel kan voor iemand met een verstandelijke beperking een grotere impact hebben dan voor iemand anders. Die kan ook veel impact hebben op het gedrag. Het betekent dat die informatie anders gebruikt moet worden door professionals in de gehandicaptensector.”

Lange weg te gaan buiten zorgorganisaties

Binnen de organisaties en instellingen gebeurt dit vaak al, volgens Kuik. Die zijn al heel nadrukkelijk bezig om digitale gegevens die zij verwerken, aan cliënten ter beschikking te stellen. De uitdaging ligt bij de gegevensuitwisseling buiten de organisatie. Daar is nog best een lange weg te gaan.

“De softwarepakketten moeten opener worden dan dat ze nu zijn. We moeten bouwstenen vast gaan stellen. Welke informatie stellen we ter beschikking? Wat is betekenisvol, wat niet? Dat is nog wel een klus. Dat betekent dat er zorgbouwstenen moeten worden vastgesteld, technische standaarden. Op het moment dat dat gebeurd is, zijn wij natuurlijk als VGN graag bereid om met onze leden in gesprek te gaan, dat het ook mogelijk gemaakt wordt.”

Informatieberaad: geweldige gemeenschappelijke uitdaging

Kuik benadrukt dat zijn voorbeeld past binnen een groter geheel. Het Informatieberaad – met vertegenwoordigers van VWS en van alle koepel- en brancheorganisaties uit de zorg – heeft een geweldige gemeenschappelijke uitdaging: om het met alle actoren in de gezondheidszorg mogelijk te maken dat iedereen straks kan beschikken over een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO).

Betere informatie-uitwisseling in de gehandicaptenzorg – met apothekers of huisartsen – past binnen die gemeenschappelijke uitdaging. Kuik: “Wat ik heel krachtig vind, is dat we het gaan regelen vanuit de bestaande regelstructuur en er geen nieuwe wetgeving of wat dan ook voor nodig is. Ik denk dat dat heel kansrijk is.”

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?