ING: drie gamechangers versnellen digitalisering GGZ

Een drietal gamechangers zal de digitale transformatie in de GGZ gaan versnellen, stelt het ING Economisch Bureau op basis van eigen onderzoek. Het gaat hierbij om de eis van hogere effectiviteit tegen lagere kosten, de emancipatie van de klant en de toenemende digitalisering van de samenleving.

Tot de essentiele onderdelen van de digitalisering van bedrijfsvoering en klantbenadering behoren volgens ING een volwaardige digitale klantbenaderin zoals volledige vermenging van e-health-toepassingen en face-to-face zorg, openbare online patiëntplatformen die drempels moeten verlagen en ICT-systemen die naast registratie ook zijn gericht op hergebruik van zorg- en klantgegevens om via data-analyse de zorg te verbeteren.

ING stelt dat GGZ-aanbieders die de digitale kansen pakken ‘de winnaars van morgen zijn’. Radicale stappen vooruit zijn vooral noodzakelijk in de  behandelketen, de organisatiecultuur en het verdienmodel.

Omvangrijke kostenpost

Psychische klachen vormen een omvangrijke kostenpost voor de maatschappij.  In 2015 kwamen de GGZ-uitgaven in Nederland op 6,5 miljard euro uit. Een ruime verdubbeling ten opzichte van het niveau van 2001. De totale maatschappelijke kosten van verminderde geestelijke gezondheid zijn voor Nederland echter veel hoger. Volgens de OESO bedragen deze jaarlijks zo’n 22 miljard euro of ruim 3 procent van ons nationaal inkomen.

Jaarlijks staan ongeveer 800.000 mensen onder behandeling van een GGZ-hulpverlener. Nederland kende in 2012 van alle Europese landen de hoogste GGZ-kosten per inwoner. Het verschil in uitgaven met andere landen is tussen 2003 en 2012 sterk toegenomen. Veel patiënten verblijven relatief lang in een instelling. Sinds 2012 hebben GGZ-aanbieders hun beddencapaciteit afgebouwd, maar het kostenverschil met het buitenland is nog niet weggewerkt.

In lijn met andere landen sturen overheid en zorgverzekeraars in Nederland de sector in de richting van een effectievere zorgverlening die meer onderdeel is van zorg en gemeenschap, de zorg op de individuele patiënt toespitst en de patiënt zoveel mogelijk ondersteunt in zijn dagelijkse leven.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
kruizinga
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
corona
ChatGPT kan helpen om vaccinatiegraad te verhogen  
Volg jij ons al?