Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Ingebruikname zorgdomotica in Savelberg

Savelberg in Gouda heeft haar eerste afdeling uitgerust met zorgdomotica. 20 bewoners ervaren nu dankzij zogenaamde leefcirkels veel meer bewegingsvrijheid. Meer dan de helft hiervan kunnen door het gebouw en tot in de tuin vrij lopen. Familieleden zijn heel blij met deze nieuwe ontwikkeling, die mensen met dementie zoveel meer mogelijkheden biedt.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Eind januari 2015 is Savelberg van start gegaan met de voorbereidingen om de eerste afdeling uit te rusten met slimme zorgtechnologie. Het centrum is binnen een half jaar aangepast en uitgerust met een totaaloplossing van smartphones, slimme sensoren en leefcirkels.

Er zijn drie leefcirkels binnen Savelberg ingesteld. De buitenste leefcirkel maakt het mensen met dementie mogelijk om door het hele huis te lopen en zelf de tuin in te gaan.  Binnen de tweede leefcirkel kunnen bewoners zich vrijelijk door het hele gebouw bewegen. Binnen de derde leefcirkel  verblijven bewoners op de eigen etage. De “beleving” voor de bewoners is daarbij wel meer dan een verblijf op de afdeling, omdat de fysieke afsluiting bij de lift er niet meer is. Dit geeft veel bewoners het gevoel van veel meer ruimte en vrijheid dan voorheen.

Eind juni zijn 20 bewoners naar de zorgdomotica afdeling verhuisd. Samen met de bewoner, familie en het multidisciplinaire team is bepaald welke leefcirkel het beste bij de bewoner past. Deze leefcirkel wordt voor iedere bewoner persoonlijk ingesteld op een klein apparaat, dat men draagt als een horloge. Dit apparaat geeft bewoners gekoppeld aan de buitenste leefcirkel toegang tot liften en deuren, tot in de tuin. Bij bewoners die op de etage verblijven, zorgt het apparaat ervoor dat zij niet met de lift naar beneden kunnen.

Directeur Irene Feenstra: “Ons uitgangspunt is, dat iedereen meer vrijheid heeft en ervaart. Is er een reden dat dit niet kan –raakt een bewoner bijvoorbeeld in de war in een andere ruimte of is hij valgevaarlijk– dan overleggen we met familie en kunnen we de leefcirkel aanpassen.”

Voor het personeel van Savelberg is dit een nieuwe ontwikkeling. Feenstra: “We hebben het personeel hiervoor opgeleid. Het is echt anders, bewoners lopen veel meer rond en dat betekent dat je je organisatie hierop aan moet passen. Bijvoorbeeld, als een bewoner zijn medicatie op een bepaald tijdstip nodig heeft. In het systeem zit locatiebepaling. Op de smartphone kunnen medewerkers zien waar de bewoner zich ongeveer bevindt.”

De eerste ervaringen zijn positief. Bewoners in de binnenste leefcirkel ervaren dat zij niet meer in een afgesloten ruimte zijn. Daardoor voelen zij zich vrij om te bewegen over de etage. De groep met de buitenste leefcirkel maakt zeker met het mooie weer dankbaar gebruik van de “extra” vrijheid door naar het terras beneden aan de voorkant te gaan, of naar de tuin. Er is een bewoonster die nu dagelijks een sigaretje gaat roken op het terras. Dit is voor iemand die op een gesloten afdeling woonde, een terugkeer van eigen regie die van grote meerwaarde is. Familieleden reageren zeer enthousiast over het feit dat hun familielid veel meer mogelijkheden heeft dan voorheen. Medewerkers moeten natuurlijk wennen aan deze veel grotere omgeving waarin zij de zorg moeten verlenen, maar ook zij beleven veel plezier aan het feit dat de bewoners zoveel vrijheid terug krijgen.

In het najaar 2015 gaat Savelberg van start met de voorbereidingen om een tweede etage uit te rusten met deze zorgdomotica.


Over Savelberg:Savelberg is een verpleeghuis in Gouda voor mensen met dementie in verschillende fases. Het verpleeghuis zet zich in voor een veilige en aangename leefomgeving, waarin cliënten zo veel mogelijk zichzelf kunnen zijn en zich vrij kunnen bewegen. Savelberg is al ruim twee jaar actief om de balans tussen vrijheid en veiligheid voor haar cliënten optimaal te benutten. Dit beleid heeft geresulteerd in het behalen van het Waarborgzegel Fixatievrije zorginstelling met twee sterren. Dit waarborgzegel is toegekend door de Innovatiekring Dementie. Savelberg is hiermee de eerste binnen de regio Midden-Holland. Savelberg maakt deel uit van Zorgpartners Midden-Holland. Zorgpartners is een full service zorgorganisatie met een diversiteit aan woon- en zorgmogelijkheden in de regio Midden-Holland.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen