‘Innovatie in de zorg is een culturele uitdaging, geen technologische'

29 juli 2019
Lucien-Deepack-1
Innovatie
Nieuws

Dr. Deepak Kaura werd vorig jaar aangesteld als voorzitter van de RvB van Joule, een onderafdeling van de Canadese gezondheidsorganisatie CMA (Canadian Medical Association). Joule richt zich binnen de CMA op technologische innovatie waarbij het zwaartepunt ligt op de rol van zogeheten frontline staff, in dit geval artsen en verplegers.

Lucien Engelen, expert op het gebied van Health en Innovatie en tevens Edge Fellow bij het Deloitte Center for the Edge en Faculty bij Singularity University, sprak in het kader van zijn podcasts The Future of Health met Kaura over het belang van bewuste digitale innovatie en transformatie binnen de zorg.

Volgens Kaura is er inmiddels een schat aan veelbelovende technologieën beschikbaar, maar ontbreekt het aan aansluiting bij de werkvloer. Een uitgelezen kans voor Joule om hier een leidende rol in te spelen, zegt Kaura. In de begindagen richtte Joule zich voornamelijk op het faciliteren van digitale transformatie in de zorg en het commercialiseren van producten van de CMA.

Drie lagen centraal

Volgens Kaura komt het zwaartepunt van Joule steeds meer te liggen op technologische innovatie waarbij drie lagen centraal staan.

Ten eerste moet de werkvloer nauwer worden betrokken bij innovatie, stelt Kaura. “Dit is een fundamenteel probleem dat tegelijkertijd kansen biedt om bijvoorbeeld artsen en verplegers aan te laten schuiven wanneer we het hebben over innovatie. Belangrijk daarbij is dat het besef groeit dat innovaties er niet alleen zijn om te commercialiseren, maar dat innovaties er zijn om dingen geheel anders en beter te kunnen doen. Het is eigenlijk meer een culturele uitdaging dan een technologische. Waar we uiteindelijk naartoe willen, is een geïntegreerd systeem van innovatie voor werkvloer.”

Ten tweede moeten er volgens Kaura nog meer mogelijkheden zijn om bedrijven op te richten die veelbelovende innovatie in praktijk gaan brengen. “Wij bieden hiervoor al veel ondersteuning en incentives om bijvoorbeeld R&D te doen. De Canadese overheid heeft hier al goede stappen in gezet.”

Grootste obstakel bij opschalen

“De derde laag is misschien wel de meest belangrijke: het opschalen van innovatieve oplossingen. Dat is waarschijnlijk het grootste obstakel waar innovatie tegenaan loopt. Probeer maar eens een pilot op te starten bij een zorginstelling. Dat brengt een hoop rompslomp met zich mee, van integratie tot security, en tegen de tijd dat de pilot eindelijk van de grond komt, is de technologie alweer verouderd. Om die reden trekken innovatieve start-ups vaak naar de VS.”

 

In deze podcast-reeks verschenen ook:

  • Aimee van Wynsberghe – “Datacenters on the Arctic to train an AI, really?”
  • Jeroen Tas – “Je spiegel in de badkamer wordt de spiegel van je gezondheid”
  • Maarten van Rixtel - “Het verkeerde antwoord op de verkeerde vraag”
  • Suzanne Verheijden – “De 'digitale starter'​ zit wellicht naast je”

Beluister de podcasts hier.

De podcasts van The Future of Health zullen worden doorgeplaatst op ICT&health. In deze serie zullen 45 key players uit de zorg voorbij komen. De podcasts komen wisselend in het Nederlands of Engels beschikbaar .