Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Innovatieprijs voor autonome operatierobot

Het Radboudumc is afgelopen week met het project RoboSculpt uitgeroepen tot winnaar van de Health Valley Bridge Prijs 2019. De prijs, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt, moet een steun in de rug geven aan ondernemers die willen innoveren om de zorg te verbeteren. Het Radboudumc krijgt 20.000 euro om in de verdere ontwikkeling van de RoboSculpt-innovatie te investeren.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

RoboSculpt is ontwikkeld aan de TU Eindhoven op verzoek van KNO-arts en schedelbasischirurg Dirk Kunst van het Radboudumc. Het concept richt zich volgens het Nijmeegse universitair ziekenhuis op robotica voor het verwijderen van bot achter het oor, het rotsbeen. Deze operaties zijn complex, tijdrovend en risicovol. RoboSculpt is een beeldgestuurde precisierobot, die zelfstandig in bot kan frezen. De robot verbetert de condities voor de chirurg; verkort de operatieduur; en verlaagt de kans op complicaties.

Autonome operatierobot

Dirk Kunst stelde – mede namens Eindhoven Medical Robots – erg blij te zijn met het winnen van de prijs. “Wij zien de prijs als een erkenning van de innovatieve gedachte die ten grondslag ligt aan de ontwikkeling van de RoboSculpt. Het betreft namelijk de eerste autonoom functionerende operatierobot. Wij gebruiken het gewonnen bedrag voor de preklinische testen met de RoboSculpt, die in het Radboudumc zullen plaatsvinden.”

Het Radboudumc ontving 47 procent van de stemmen. De nummers twee en drie waren het Prinses Máxima Centrum en Maastricht UMC+, met respectievelijk 36 en 17 procent van de stemmen. René Penning de Vries, bestuursvoorzitter Health Valley en Hester Rippen, jurylid en directeur Stichting Kind en Ziekenhuis, reikten de prijs uit.

René Penning de Vries: “Met deze prijs wil Health Valley innovaties bij zorgorganisaties een steun in de rug geven. Als bestuursvoorzitter let ik extra op de bruggen die geslagen worden. Alles begint bij samenwerking, bij voorkeur tussen partijen met een verschillende invalshoek.” Het bedrag van de Health Valley Bridge Prijs is mede mogelijk gemaakt door Rabobank Rijk van Nijmegen en Academy het Dorp.

Robotica, blockchain

Health Valley kondigde de Bridge-prijs vorig jaar aan. Zorgaanbieders, actief in cure en/of care, konden projecten indienen waarin ze samen met bedrijven werken aan innovatieve projecten die op patiënten gericht zijn. Voor 2019 waren de thema’s Robotica en Blockchain.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen