Innovatieve diagnostiek voor hartvaten disfunctie

Cardiologen van het VieCuri maken sinds kort gebruik van een nieuwe, innovatieve, diagnostiek die de behandeling van patiënten met onbegrepen pijn op de borst mogelijk maakt. Die aandoening, hartvaten disfunctie, was relatief onbekend en was moeilijk vast te stellen. Als vijfde ziekenhuis in Nederland kan het VieCuri, door middel van een vaatfunctietest, die aandoening nu wel diagnosticeren en behandelen.

Patiënten die last hebben van pijn op de borst, vermoeidheid en kortademigheid waarbij een hartaandoening vermoedt wordt, ondergaan normaliter een onderzoek waarbij de cardioloog vaak op zoek gaat naar vernauwingen in de grote slagaders van het hart. Deze vorm van diagnostiek is de meest gangbare en beproefde methode voor vrijwel alle hartaandoeningen die door problemen met de slagaders veroorzaakt worden.

Diagnostiek bij hartvaten disfunctie

Als een dergelijke afwijking in de slagaders niet gevonden wordt, maar de patiënt wel klachten blijft houden, dan kunnen die ook veroorzaakt worden door hartvaten disfunctie. Dit is een relatief onbekende, en moeilijk vast te stellen, aandoening. Doordat niet de juiste diagnose gesteld kan worden, worden deze klachten vaak genegeerd. Bij hartvaten disfunctie blijken de grote en kleine hartslagaders veel vaker dan gedacht te verkrampen (vaatspasme). Tijdens dit verkrampen stroomt er te weinig bloed naar de hartspier. Ook kan verdikking en/of afname in het aantal haarvaatjes zorgen voor zuurstoftekort in de hartspier.

“Inmiddels hebben naar schatting zo’n 60.000 patiënten in Nederland te maken met het ziektebeeld; 10.000 mensen kampen dagelijks met ernstige klachten. In tweederde van de gevallen gaat het om vrouwen, vaak in de menopauze”, vertelt cardioloog Joan Meeder. Hij bracht het onderwerp van deze aandoening landelijk onder de aandacht en traint cardiologen hoe ze de stoornis kunnen vaststellen en behandelen.

VieCuri heeft sinds kort ook de mogelijkheid om hartvaten disfunctie vast te stellen via de zogenoemde vaatfunctietest. De cardiologen Filip Eerens en Wouter Remkes van het ziekenhuis zijn getraind om deze diagnostiek toe te passen. “Zo komen oplossingen voor de problemen van de kleine haarvaatjes en verkramping van de hartslagaders steeds eerder en beter in beeld. Dit helpt enorm bij het stellen van de juiste diagnose en behandeling. Alleen al het stellen van de diagnose geeft mensen rust. Door stress verergeren de klachten en tegelijkertijd krijgen mensen stress als ze iets voelen. Deze vicieuze cirkel kunnen we doorbreken met leefstijladviezen en medicijnen”, vertelt Meeder.

Onlangs startte VieCuri ziekenhuis ook met het thuis monitoren en ondersteunen van patiënten met hartfalen. Daarvoor maakt het ziekenhuis onder andere gebruik van een e-health oplossing waarbij de patiënt wordt begeleidt door een virtuele coach.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
patiënt
Telezorg-strategie vermindert aantal no shows drastisch
3D-Model Schouder
Schouderprothese in 3D-model aangemeten
Volg jij ons al?