Innovatieve implanteerbare hartritmemonitor bij Tjongerschans

11 juni 2024
Monitoring
Nieuws

Begin deze maand is bij het Tjongerschans, naar eigen zeggen voor het eerst in Nederland, een patiënt voorzien van een nieuwe innovatieve implanteerbare hartritmemonitor. De operatie werd uitgevoerd door cardioloog Schram. Behalve dat de nieuwe implanteerbare hartritmemonitor hartritmestoornissen nauwkeuriger kan detecteren, gaat hij ook langer mee. Daarnaast kan hij via Bluetooth op afstand geprogrammeerd worden.

De Assert IQ behoort tot een nieuwe generatie van hartritmemonitoren. Omdat hij op afstand, via Bluetooth technologie, geprogrammeerd kan worden, kunnen patiënten op een meer gepersonaliseerde, en efficiënte, manier gemonitord worden. Dankzij de draadloze verbinding kan de data van de hartritmemonitor direct gedeeld worden met behandelend artsen, waardoor zij een snellere en nauwkeurigere diagnose kunnen stellen.

Per patiënt programmeren

Omdat de Assert IQ hartritmemonitor programmeerbaar is, kan hij precies afgesteld worden op de behoefte van elke patiënt. Dit zorgt ervoor dat patiënten zelf minder vaak fysiek naar het ziekenhuis hoeven te reizen. Ze kunnen behandeld worden vanuit het comfort van hun eigen huis, voor een betere kwaliteit van leven. Daarbij komt dat de in accu van de nieuwe implanteerbare monitor veel langer meegaat. Afhankelijk van de uitvoering kan gekozen worden voor een versie die drie of zes jaar meegaat.

“De introductie van de Assert IQ in Nederland markeert een belangrijke stap voorwaarts in de cardiologische zorg. Het stelt ons in staat om onze patiënten nog beter en efficiënter te helpen. De mogelijkheid om op afstand te monitoren en aan te passen zorgt voor een meer gepersonaliseerde aanpak, wat essentieel is voor de behandeling van hartritmestoornissen”, aldus cardioloog Schram.

Implanteerbare hartritmemonitor

Het inzetten van implanteerbare hartritmemonitoren is iets waar het Tjongerschans al veel ervaring mee heeft. Begin vorig jaar (2023, red.) werd in het ziekenhuis gestart met het gebruik van een implanteerbare monitor die via een minimaal invasieve ingreep binnen enkele minuten bij een patiënt ingebracht kan worden.

Een andere innovatie op het gebied van het detecteren van hartritmestoornissen is de ePatch van Philips. Die wordt al ingezet bij hartpatiënten in het Martini Ziekenhuis. De ePatch is een innovatieve draagbare monitor, die geavanceerde technologie gebruikt om voortdurend het hartritme van de patiënt te registreren op basis van de elektrische activiteit van het hart.