Search
Close this search box.
Search

Innovatieve sensor helpt broekplassen voorkomen

Voor jonge kinderen die last hebben van broekplassen is dit, wanneer het in de klas gebeurt, een van de meeste stressvolle gebeurtenissen. Met de SENS-U moet broekplassen verleden tijd worden. De innovatieve sensor meet hoe vol de blaas is en geeft een seintje wanneer het tijd is om naar het toilet te gaan. De sensor is mede ontwikkeld door promovendus Paul van Leuteren van de Universiteit Twente (UT). Tijdens zijn onderzoek heeft hij ook gekeken naar het inzetten van de SENS-U bij het voorkomen van bedplassen.

Bij kinderen is urine-incontinentie, en daardoor broekplassen, nog altijd een veel voorkomend probleem. Tijdens zijn eerste master stage, ‘Technical Medicine’ in het Wilhelmina Ziekenhuis, kwam van Leuteren het probleem al tegen. Daar startte hij met het bedenken en werken aan een oplossing. Dat werd dus de SENS-U.

Voor zijn promotie-onderzoek aan de UT heeft van Leuteren, naast zijn werkzaamheden als mede-ontwikkelaar van de SENS-U, ook het benodigde klinische onderzoek uitgevoerd.

Broekplassen voorkomen

De SENS-U wordt ter hoogte van de blaas op de buik geplakt. Deze sensor meet met behulp van echografie hoe ver de blaas gevuld is. Wanneer het tijd is om naar het toilet te gaan, geeft de sensor dat aan door middel van een kort trilsignaal. Zo kan broekplassen bij kinderen die last hebben van urine-intercontinentie voorkomen worden. En daarmee ook de traumatische ervaring wanneer het in de schoolklas gebeurd.

“Doordat de sensor met echografie werkt, is het niet invasief en kan het apparaatje de hele dag door het kind gedragen worden”, vertelt van Leuteren. Daarnaast kan de SENS-U ook ingezet worden om onder begeleiding van een urotherapeut het kind te leren op tijd naar de wc te gaan. “Het kind wordt ondersteund bij het herkennen van het natuurlijke gevoel dat een volle blaas geeft. Hierdoor kan urine-incontinentie worden voorkomen en kan het gebruik van de SENS-U op termijn ook weer worden afgebouwd”, aldus van Leuteren.

SENS-U ook inzetten bij bedplassen

De UT-promovendus heeft ook onderzoek gedaan naar het gebruik van de SENS-U om bedplassen te voorkomen. Belangrijk bij dat onderzoek was dat het gebruik van de sensor ’s nachts er niet toe moet leiden dat het kind slechter daardoor slaapt. Uit het onderzoek bleek dat de SENS-U een volle blaas in 83 procent van de gevallen juist detecteerde. In 17 procent van de gevallen was de blaas niet vol genoeg – minder dan 30 milliliter – om een meting te kunnen doen. Bij de kinderen die aan dit onderzoek meededen had niemand last van minder slaap door het gebruik van de sensor.

Van Leuteren hoopt ook dat zijn onderzoek en de SENS-U bijdragen aan het doorbreken van het taboe op urine-incontinentie bij kinderen, zodat deze kinderen weer gewoon kind kunnen zijn. De sensor moet kinderen leren in te zien dat unrine-incontinentie niet gek is. “Het komt nog veel vaker voor dan door de meeste mensen wordt gedacht. Als mensen er al over praten, dan spreken ze vaak over ‘het broertje’ dat er last van had”, vertelt van Leuteren.

De SENS-U voorkomt broekplassen. Het slimme incontinentiemateriaal zoals dat tot dusver beschikbaar is, is gericht op het beter en slimmer kunnen verzorgen van (ouderdoms)incontinentie bij volwassenen.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
Volg jij ons al?