Interactieve AI-expositie in het Philips Museum

19 april 2024
AI
Nieuws

Vanaf zaterdag 20 april zijn bezoekers welkom bij het Philips Museum voor de opening van brAInpower. Het is een interactieve expositie die focust op AI. Dit is een terrein waarop Philips zich al lang bezighoudt en steeds meer toepast in met name haar apparaten en software in de gezondheidszorg. Bezoekers krijgen de kans om AI op een interactieve manier te ervaren en krijgen onder meer informatie over deepfakes van Philips-oprichters Gerard en Anton.

AI biedt ongekende mogelijkheden maar roept ook vragen op. Als pionier in technologische innovatie zet Philips AI in de spotlight met deze inspirerende tentoonstelling. Het nodigt het publiek uit om de invloed van AI op het dagelijks leven te verkennen via interactieve installaties, zeldzame artefacten en informatieve video’s. Het doel is om een breed en jong publiek te bereiken.

Mens & AI

De samenwerking tussen mens en AI staat centraal in deze tentoonstelling, een combinatie van menselijke intelligentie met AI: Brain + AI = Power. Dit resulteert in baanbrekende innovaties, vooral in de medische sector. Shez Partovi, Chief Innovation & Strategy Officer bij Philips, vertelt: “Dat is hard nodig, want de wereldwijde medische zorg staat onder druk. AI helpt de werklast te verlichten door ondersteuning te bieden bij het opsporen, diagnosticeren, behandelen en monitoren van ziekten. Het gebruik van AI voor de analyse van medische beelden helpt specialisten om snellere en betere diagnoses te stellen. AI speelt ook een rol in het monitoren van patiënten op vitale functies, wat kan bijdragen aan een vermindering van heropnamerisico's."

Deepfakes Gerard en Anton

Wie deze spannende tentoonstelling binnenloopt, ontmoet meteen de deepfakes van Philips-oprichters Gerard en Anton. Zij geven interessante informatie over de verbanden die er zijn tussen de opkomst van de elektriciteit en de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Een uitgebreide tijdlijn toont de ontwikkeling van AI en de bijdragen van Philips.

De geschiedenis van Philips met AI gaat terug tot de ontwikkeling van de elektronenbuis. Deze buis kwam voort uit de gloeilamp en was een stap op weg naar de ontwikkeling van de transistor en microchips. Deze innovaties waren cruciaal voor de huidige rekenkracht en dataopslag en vormen zo een onderdeel van de AI-evolutie. Tegelijk innoveerde Philips veel op het gebied van digitale medische beeldvorming. Zo loopt Philips vaak voorop in het toepassen van AI om de gezondheidszorg te verbeteren.

Reikwijdte AI groeit

De reikwijdte van kunstmatige intelligentie is bij deze multinational inmiddels opvallend groot. AI wordt inmiddels ingezet in CT- en MRI-scanners maar ook in slimme handheld apparaten. Philips gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) om de gezondheidszorg te verbeteren. AI verbetert de nauwkeurigheid en snelheid van medische beeldanalyses, zoals röntgenfoto's en MRI-scans, wat essentieel is voor vroege ziektedetectie.

Hiernaast ontwikkelt Philips persoonlijke gezondheidszorgapparaten die AI inzetten om gezondheidsgegevens zoals slaappatronen en hartslag te monitoren. In ziekenhuizen helpt AI onder meer bij de patiëntbewaking door vitale functies real-time te volgen. En daarmee is in feite nog maar een tipje van de sluier opgelicht, want AI kan en wordt op ongelooflijk veel verschillende wijzen ingezet.

AI-assistentie ervaren

De expositie kijkt dan ook niet alleen terug maar vooral ook vooruit naar de impact die AI op mensen gaat hebben. Vele mensen gebruiken vaak onbewust al AI-technologie, zoals een elektrische tandenborstel met slimme sensoren voor betere mondhygiëne. Bezoekers kunnen zelf ontdekken wat AI praktisch kan betekenen door met AI samen te werken in creatieve projecten of te ervaren hoe het is om met AI-assistentie in een CT-scanner te liggen.

De tentoonstelling brAInpower was oorspronkelijk van Rijksmuseum Boerhaave en is door het Philips Museum overgenomen, vernieuwd en uitgebreid. Het biedt inzicht in wat AI is en hoe het wordt toegepast in gezondheidszorg, design en in het dagelijks leven. Bezoek deze tentoonstelling vanaf 20 april en verken de wereld van AI.

Door innovation partner