Search
Close this search box.
Search

Interactieve playground voor astma-patiëntjes krijgt vervolg

Kinderen met astma bewegen meer dankzij de interactieve playground en thuismonitoring AIRplay. Dat is gebleken uit een pilot met deze spelvoorziening op de poli Kindergeneeskunde van Medisch Spectrum Twente (MST). Er wordt nu een vergelijkbare playground met thuismonitoring ontwikkeld voor kinderen met een ontwikkelingsstoornis in revalidatiecentrum Roessingh in Enschede.

Het Medisch Spectrum Twente opende op de poli Kindergeneeskunde halverwege 2017 de interactieve playground AirPlay, om beweging en monitoring van astmapatiënten te combineren. Het doel was om jonge astma-patiënten meer in beweging te krijgen. Kinderen met astma zijn geneigd om weinig te bewegen omdat ze het zo snel benauwd krijgen. Om hun astma zo goed mogelijk onder controle te houden, is bewegen echter juist heel belangrijk.

Playground reactiveert astma-patiëntjes

De interactieve playground in combinatie met een astma app is ontstaan uit een nauwe samenwerking tussen MST, ZGT, Universiteit Twente en Roessingh Research and Development. Door de inzet van games en technologie moeten kinderen met astma worden gereactiveerd, sociaal gemotiveerd en met behulp van ‘games’ alles leren over bewegen en zelfmonitoring.

Een onderzoeksgroep van de vier instellingen ontving een Pioneers in Health Care voucher van 50.000 euro om een aanpak van het probleem te ontwikkelen. Dat leidde tot een app die via sensoren de activiteiten van jonge astmapatiënten monitort. De informatie levert data op over hun dagelijkse bewegingspatroon. Daarnaast ontwikkelden de onderzoekers de interactieve playground. Die bestaat uit beamers die in het plafond zijn verwerkt en interactieve spellen projecteren op de grond. Eén van de spellen is tikkertje.

De ervaringen met de AIRplay op de Kinderpoli van MST zijn volgens de Universiteit Twente positief, aldus een nieuwsbericht van eind december. Jonge astmapatiënten vinden het leuk om samen te bewegen, vertelt projectleider Monique Tabak: “De kinderen ervaren dat bewegen niet eng is, maar leuk en veilig. Dat verlaagt de drempel om op school of thuis mee te doen aan sport en spelletjes.”

Betere zorg

Het AIRplay-project krijgt nu een vervolg. Een promovendus van de UT werkt aan een vorm van monitoring waarmee de astmacontrole van een jonge astmapatiënt kan worden gevolgd en voorspeld. Dat levert volgens projectleider Tabak uiteindelijk betere zorg op. “Nu ziet een kinderarts zijn patiënt standaard elk half jaar, ook als er niets aan de hand is met het kind. We willen toe naar een situatie waarin de arts een patiënt alleen ziet als het echt nodig is. Door er op tijd bij te zijn kan je bovendien een ziekenhuisopname voorkomen.”

De onderzoekers werken ook aan de Replay-app voor toepassing thuis, evenals een interactieve playground voor kinderen met een ontwikkelingsstoornis (zoals DCD en CP). Ook voor deze groep kan bewegen lastig zijn, omdat ze moeite hebben met coördinatie en balans. De Replay, die een plek krijgt in revalidatiecentrum Roessingh, moet hen hierbij ondersteunen.

Onderzoekspremie helpt samenwerking

De Pioneers Health Care vouchers zijn deze maand voor de vijfde keer uitgereikt. Volgens Tabak draagt de onderzoekpremie bij aan meer samenwerking en betere zorg. Zo weten onderzoekers, ontwikkelaars en medici elkaar sneller te vinden. “Bij de voucher gaat het om een relatief beperkt geldbedrag, maar het heeft ons veel gebracht. Er is een vast samenwerkingsverband ontstaan. Je belt elkaar nu makkelijk op om iets op te pakken, van studentproject tot nieuwe subsidieaanvraag.”

Over het PIHC-fonds

Het Pioneers in Healthcare Innovatie Fonds heeft als doel bij te dragen aan de introductie van innovatie technologie in de medische praktijk. Om dit te bereiken is gekozen voor een bottom-up, projectmatige aanpak, waarin zorgprofessionals en wetenschappers gezamenlijk werken aan relevant klinische vraagstukken. Project teams kunnen aanspraak maken op innovatievouchers, die bedoeld zijn als ‘seed money’ zodat er bijvoorbeeld validatie- of haalbaarheidsstudies uitgevoerd kunnen worden van nieuwe ideeën of producten.

PIHC-partners zijn Universiteit Twente, Saxion, MST, Ziekenhuisgroep Twente, Deventer Ziekenhuis en zorgverzekeraar Menzis.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Wilt u ook weten hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst nu al implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, maar het aantal nog beschikbare plaatsen zijn beperkt. Dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?