Nieuwe health gadgets gepresenteerd op de CES

Deze week wordt in Las Vegas de jaarlijkse consumentenelektronica beurs CES georganiseerd. Daar presenteren honderden bedrijven en fabrikanten hun nieuwste gadgets en snufjes. Uiteraard zitten daar ook veel health gadgets tussen. De meeste zijn bedoeld voor consumenten en thuisgebruik, maar er werden ook professionele medische apparaten gepresenteerd die we binnenkort mogelijk tegen komen in zorginstellingen.

Eerder deze week schreven we al over enkele nieuwe Philips producten. Hieronder een overzicht van enkele bijzondere andere health gadgets die in Las Vegas het daglicht zagen. Een overzicht de komende dagen, indien nodig, nog verder aangevuld zal worden.

Bloeddruk ‘oortjes’

Valencell toonde op de CES haar bloeddruk metende oortjes. Er komt geen muziek uit, maar volgens de fabrikant is het thuis meten van de bloeddruk via de oren uiteindelijk nauwkeuriger. na het invoeren van lengte, leeftijd, gewicht en geslacht volgt de meting, die ongeveer 30 seconden duurt. Het resultaat wordt getoond in een app. De fabrikant streeft ernaar om deze bloeddruk meter nog in 2020 op de markt te brengen.

Bij de ontwikkeling en het testen van deze oortjes gebruikte Valencell de meer dan 15.000 meetgegevens van ongeveer 5.000 proefpersonen waarvan 25 procent bloeddrukmedicatie gebruikte. Die data is vervolgens gebruikt voor het ontwikkelen van het algoritme voor de meting van de bloeddruk via de oortjes. Die resultaten zijn getest door 600 metingen te doen bij 130 proefpersonen. De fabrikant geeft aan dat de kwaliteit van de oortjes nog niet goed genoeg is voor professioneel gebruik door artsen, maar de afwijking blijft binnen binnen het bereik van plus tot min 8 mmHg vergeleken met de huidige bloeddrukmanchetten.

Bp earbud ict&health
Een prototype van het valencell bloedruk metend oortje

Een smartwatch die slaapapneu herkent

Het Franse Withings heeft een smartwatch ontwikkeld met diverse health toepassingen en -sensoren. De ScanWatch heeft, net als de Apple Watch ook een ECG-functie die atriumfibrilleren kan detecteren. Maar de meest indrukwekkende feature is de diepere slaapanalyse. Daarmee kan het slimme horloge mogelijke slaapapneu herkennen. Hoewel er al diverse smartwatches op de markt zijn die slaapritme en -houding kunnen meten, is dit de eerste die in staat is slaapapneu te detecteren.

De Withings ScanWatch is nog niet te koop. Hij wordt momenteel door de FDA en CE getest voor certificatie. De fabrikant verwacht de smartwatch in de loop van het tweede kwartaal in de winkels te kunnen leggen.

Scanwatch ict&health
De scanwatch van withings is de eerste smartwatch die slaapapneu kan herkennen

De Medwand ’thuisdokter’

De MedWand is een telehealth diagnose apparaat waarmee doktoren op afstand tien lichaamsfuncties van patiënten kunnen controleren. Het apparaat is mede ontwikkeld door artsen. Hij is draagbaar en maakt via een veilige verbinding contact met de (huis)arts.

De MedWand luistert naar het hart, meet de hartslag en kan een ECG maken. Hij kan naar de longen luisteren, het ademhalingsritme bepalen en het zuurstofgehalte van het bloed meten. Uiteraard kan hij ook de temperatuur opnemen, naar de buik luisteren en de keel, neus, mond, oren en huid onderzoeken.

Hij is verkrijgbaar in twee uitvoeringen. De basis versie, compleet met alle meet- tools, maar voor gebruik in combinatie met een eigen tablet, laptop of PC. Hij is er ook als zogenoemde Home Doc (foto). Die is compleet met vooraf geïnstalleerde en geconfigureerde tablet; direct kant en klaar voor gebruik.

Medwand homedoc ict&health
De home doc uitvoering van de medwand

Slimme badmat

Mateo is een badmat met ingebouwde weegschaal die, gekoppeld aan een app, gebruikers helpt bij het afvallen of in de gaten houden van hun gewicht. Maar wel met een twist. De badmat weegt je maar laat je niet elke dag het resultaat zien. Via de app krijg je meldingen als ‘pas op je dieet’ of geeft complimenten als je dichter bij je gestelde gewichtsdoel komt.

De Mateo badmat meet ook je BMI en controleert meteen of je houding goed is. Daarvoor heeft hij twee ingebouwde weegschalen met samen 7000 drukpunten. Daarmee kan de mat bepalen of je houding goed of voor verbetering vatbaar is. In dat laatste geval krijg je via de app suggesties om je houding te verbeteren.

Mateo ict&health
Mateo houdt je gewicht in de gaten zonder je telkens met de harde cijfers te confronteren

Speels revalideren

Het revalidatieproces voor mensen die getroffen zijn door een beroerte is vaak monotoon en vervelend. Neofect presenteerde in Las Vegas de Smart Balance. De fabrikant heeft een aantal ‘spelletjes’ ontwikkeld die samen met het apparaat zelf, de revalidatie oefeningen boeiender maken. Daarnaast wordt de pat iënt door het spelelement extra uitgedaagd, wat ook een positief effect kan hebben op de revalidatie zelf.

De Smart Balance volgt en analyseert de bewegingen en geeft feedback op het moment dat een onbalans geconstateerd wordt. Vorderingen worden eventueel gedeeld met de arts of revalidatietherapeut. Het is geen apparaat voor thuis, maar meer een toestel dat bedoeld is voor gebruik in revalidatie klinieken en dergelijke.

Smartbalance ict&health
De smart balance moet het revalidatieproces van patiënten op een speelse wijze leuker maken

Slimme urinetester

De meest bekende urinetest voor thuisgebruik is ongetwijfeld de predictor. Op de CES is de Bisu Body Coach te zien. Die zegt, voor zover bekend, niet of je zwanger bent. Nee, de Bisu test je urine en geeft informatie over het vochtgehalte in je lichaam, de elektrolyten, zout en kaliumgehalte, urinezuren (pH-waarde) en ketonen.

Via de bijbehorende app kun je het verloop van de meetwaarden zien en krijg je adviezen over wat je meer, of minder, moet eten of drinken. Zoals de meeste andere health gadgets is ook de Body Coach op dit moment nog niet beschikbaar.

Bisu body coach ict&health
De body coach is een urinetester die dieetadviezen geeft

Ultraportable AED

AED’s hangen op steeds meer (openbare) plekken. De Heart Hero gaat nog een stapje verder. Dit is een ultraportable AED die zeer eenvoudig te gebruiken is en gevoed kan worden door een batterijen die overal te koop zijn. Hij maakt gebruik van AI-technologie om hulpdiensten te waarschuwen. De Heart Hero detecteert zelf het hartritme en geeft indien nodig een elektrische schok om een slachtoffer te helpen.

Hij is zo draagbaar en eenvoudig in gebruik dat, zo laat de fabrikant in een demo-video op haar site zien, een kind hem kan bedienen. Het is nog niet bekend wanneer de Heart Hero beschikbaar komt en wat hij gaat kosten.

Heart hero 1 ict&health
De Heart Hero is zo eenvoudig te gebruiken dat zelfs een kind er levens mee kan redden

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
MRI
Hersenschors kan Parkinsonsymptomen compenseren
Hartoperaties
Sneller herstel hartoperaties door nieuwe methodes
Databeschikbaarheid - Joba vd Berg
VWS, regel die databeschikbaarheid!
symposium
Margreet Vos: ‘Integreer duurzaamheid in de definitie van goede zorg’
Cardiologie
Diakonessenhuis schenkt Utrecht 56 connectieve AED's
Drie overheidsorganisaties op het gebied van cybersecurity openen een gezamenlijk loket waar organisaties cyberdreigingen of -kwetsbaarheden kunnen melden.
Drie cybersecurity-organisaties openen één loket
samenwerking
Regionale samenwerking groeit mede dankzij IZA
Planning gezondheidszorg regiobeelden
NZa: knelpunten aanscherpen in regiobeelden
Rapportage
Spraakherkenningsoplossing voor specialisten blijkt ideaal
hartstilstand
Slim horloge alarmeert meldkamer bij hartstilstand
Volg jij ons al?