Interesse voor PGO vanuit het buitenland

Eerder deze maand bracht een internationale delegatie van de Global Digital Health Partnership (GHDP) een bezoek aan Nederland. Het was voor het eerst in ruim twee jaar dat een fysiek bezoek weer tot de mogelijkheden behoorde. Nederland is op dit moment vicevoorzitter can deze partnership. De delegatie bezocht Medmij en PGO on Air van Patiëntenfederatie Nederland. Daar werd de interesse voor PGO's vanuit het buitenland uitgesproken.

De internationale delegatie bezocht Nederland in het kader van de Global Digital Health Partnership NL Summit die door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) georganiseerd werd. De focus van de summit lag op de ontwikkeling, werking en praktijkervaringen die in Nederland opgedaan zijn met persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO).

PGO interesse uit buitenland

Interoperability is een van de focusgebieden van de GHDP. Op dit moment werkt een werkgroep aan het versnellen van het gebruik van de International Patient Summary (IPS) werkt. Nederland leverde daar ook een substantiële bijdrage aan met twee PGO’s, zowel voor het meewerken als het testen.

Tijdens de presentaties zagen de delegatieleden hoe actief en voortvarend Nederland op weg is met het doorvoeren van de PGO’s. Ook werd duidelijk welke uitdagingen er nog liggen en welke activiteiten PGO on air ontwikkelt voor een stijgend gebruik van PGO’s. Daarnaast werd tevens heb belang van de rol van MedMij en het MedMij Afsprakenstelsel benadrukt.

Er was ook ruim aandacht voor de werking en mogelijkheden van PGO’s. Dat werd onder andere verduidelijkt met presentaties van de PGO’s Gezondheidsmeter en Mijn PGO over de mogelijkheden van hun PGO. Dat leidde onder andere tot over het inloggen en de veiligheid van de PGO’s. Al die vragen en de geëngageerde paneldiscussie maakten duidelijk dat de interesse en het enthousiasme voor PGO’s inmiddels ook in het buitenland groot is.

GDHP samenwerkingsverband

De Global Digital Health Partnership is het samenwerkingsverband van meer dan 30 nationale digitale zorgautoriteiten uit de hele wereld. Voorzitter is momenteel de VS. Nederland werd tijdens de summier gekozen tot vice-voorzitter. In het GDHP samenwerkingsverband zitten verder leden uit onder andere Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, India, Indonesië, Korea, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?