Ian Paddick (m.) overhandigt, onder toeziend oog van neurochirurg Bram van der Pol, het certificaat aan radiotherapeut-oncoloog Patrick Hanssens. (Foto: ETZ/Ellen den Ouden).

Internationale certificering Gamma Knife Centrum ETZ

Dankzij een grote mate van precisie van het Gamma Knife Esprit bestralingsapparaat, kunnen meerdere goed- of kwaadaardige gezwellen in de hersenen met een hoge dosis bestraald worden, zonder dat daarbij het omliggende gezonde weefsel beschadigd wordt. Onlangs ontving het Gamma Knife Centrum van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) een prestigieuze certificering van de International Stereotactic Radiosurgery Society (ISRS).

Deze certificering betekent voor het Gamma Knife Centrum van het ETZ dat het nu wereldwijd tot de zes centra behoort dat deze accreditatie voor stereotactische radiochirurgie behaald heeft. “Deze certificering markeert een belangrijke erkenning van onze klinische expertise en hoge kwaliteitsnormen”, zegt de trotse radiotherapeut-oncoloog Patrick Hanssens.

Vorig jaar (2023) heeft het ETZ de toenmalige Gamma Knife Icon vervangen door de nieuwe Gamma Knife Esprit, die met zijn zeer gerichte stralingsbundels niet-chirurgische behandelingsopties voor diverse hersenaandoeningen biedt.

Certificering van ISRS

De certificering voor stereotactische radiochirurgie is door ISRS speciaal ontworpen om centra te erkennen die state-of-the-art stereotactische radiochirurgie uitvoeren. Het certificeringsproces bestaat uit een aantal uitgebreide vragenlijsten. Daarnaast bezoeken twee fysici en een clinicus (neurochirurg/radiotherapeut) het centrum.

De ISRS beoordeelt de medische staf met betrekking tot multidisciplinaire samenstelling, opleiding, expertise en continue bijscholing in radiochirurgie. Ook de technische aspecten en nauwkeurigheid van elke stap in een radiochirurgische behandeling worden geëvalueerd. Denk daarbij aan immobilisatie, beeldvorming, de apparatuur waarmee de bestraling wordt berekend en uitgevoerd, infrastructuur en apparatuur voor – dagelijkse – ‘quality assessment’ testen.​​​​

Evaluatie patiënten

Tot de strenge beoordelingscriteria behoort ook het evaluatieproces van patiënten. Daarbij wordt gekeken nar het multidisciplinair overleg, welke patiënten behandeld worden, welke expertise het centrum heeft en hoeveel behandelingen het centrum per jaar doet voor een specifieke indicatie.

“We hebben met succes aan getoond dat het Gamma Knife Centrum Tilburg aan deze veeleisende, strenge criteria voldoet voor radiochirurgie in al zijn aspecten. Voor hersenmetastasen, goedaardige tumoren, vasculaire afwijkingen en functionele aandoeningen. Met het certificaat wordt bevestigd dat we ons dagelijks inzetten voor het leveren van de best mogelijke zorg aan patiënten”, aldus neurochirurg Bram van der Pol.

Het Gamma Knife Centrum Tilburg in het ETZ is een autoriteit op het gebied van neurochirurgische behandelingen. Sinds 2002 worden met het Gamma Knife bestralingstoestel in Tilburg tumoren in het hoofd, vaatafwijkingen in de hersenen, aangezichtspijn en tremor behandeld.​

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Volg jij ons al?