Inzet kunstalvleesklier na verwijdering alvleesklier onderzocht

De alvleesklier zorgt voor de productie van the belangrijke hormonen; insuline en glucagon. Een niet, of niet goed functionerende alvleesklier heeft dus grote gevolgen voor patiënten. Diabetes patiënten weten daar alles van. Daarnaast komt het ook regelmatig voor dat de alvleesklier verwijderd moet worden vanwege cysten die zich kunnen ontwikkelen tot kanker. Een kunstalvleesklier zorgt ervoor dat al deze patiënten een beter leven kunnen leiden.

De kunstalvleesklier, een geautomatiseerd en draagbaar apparaat, wordt al ingezet bij diabetespatiënten. Onderzoek in het Amsterdam UMC heeft aangetoond dat de zelflerende kunstalvleesklier ook een alternatief is voor patiënten bij wie de volledige alvleesklier verwijderd is. “De kunstalvleesklier werkt met beide hormonen (glucagon en insuline) en heeft een zelflerend algoritme waardoor de behandeling zich afstelt per patiënt”, vertelt internist-endocrinoloog Hans de Vries van Amsterdam UMC.

Kunstalvleesklier goed alternatief

Het Amsterdam UMC voerde, samen met de Dutch Pancreatic Cancer Group en Inreda Diabetic, een studie uit onder 10 patiënten bij wie de alvleesklier was verwijderd. Daarin werd het gebruik van de kunstalvleesklier vergeleken met de standaard behandeling voor diabetes.

De onderzochte patiënten bleken gemiddeld een veel langere periode met de juiste glucosewaardes door te brengen dan patiënten met een standaard diabetesbehandeling. De kunstalvleesklier zorgde ervoor dat meer dan driekwart van de tijd (78%) tijdens een 7-daagse behandeling de glucosewaarde binnen de juiste waardes schommelde. Bij een standaard behandeling was dat iets meer dan de helft (57%).

“De patiënten waren meestal heel tevreden met de vrijheid die dit apparaat hen teruggeeft. Zo kunnen ze soms na jarenlange dieetrestricties alles weer eten zonder dat de glucosewaarden enorm gaan schommelen en zijn ze met het apparaat tot veel meer activiteit in staat”, aldus Charlotte van Veldhuisen, arts-onderzoeker van Amsterdam UMC.

Eerder onderzoek

Het onderzoek dat nu door het Amsterdam UMC uitgevoerd is, en dus veelbelovende resultaten voor het gebruik van een kunstalvleesklier opleverde, is niet het eerste bewijs dat deze oplossing het dagelijkse leven van diabetespatiënten verbetert. Onderzoeken door het UMC Utrecht en buiten Nederland, in Cambridge, toonden eerder ook al aan dat de kunstalvleesklier voor beide vormen van diabetes (type 1 en type 2) een goede oplossing is.

Het onderzoek van het Amsterdam UMC toont nu aan dat de kunstalvleesklier ook een goed alternatief is voor patiënten bij wie de alvleesklier volledig of deels verwijderd is.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
Volg jij ons al?