Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
4 januari 2016
Artikel delen

iPhone helpt injecties te richten – Nieuwsoverzicht van 13 oktober

En verder: Laser-pacemaker getest op fruitvliegje – Stephen Hawking geeft antwoord op Reddit – deel dit overzicht met #eHealth en #icthealth

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

iPhone helpt precisie-injecties botox tegen migraine te richten

De Multi-Guide is een instrument dat helpt om patiënten heel precies op een bepaalde locatie te injecteren. Om te kunnen sturen, heeft de chirurg feedback nodig en die ontbrak nog aan het systeem. Het Noorse bedrijf SINTEF werd gevraagd mogelijke oplossingen te onderzoeken.

"Een chirurg heeft een plaatje nodig om de naald te kunnen richten. Dit noemen we image-assisted intervention,"aldus Christian Askeland, onderzoeker bij SINTEF. "De afwijking moet minder zijn dan vijf millimeter en liever eigenlijk minder dan een millimeter. Daarom moet de chirurg op een schermpje kunnen zien wat hij doet." 

De onderzoekers koppelen de Multi-Guide aan een iPhone om de handelingen zichtbaar te maken. Het grote voordeel van de techniek is dat migraine patiënten nu niet meer in een operatiekamer moeten worden behandeld. 

Laser-pacemaker getest op fruitvliegje

Pacemakers geven elektrische impulsen af om het hart te helpen een regelmatige hartslag vast te houden. Omdat deze apparaatjes allerlei nadelen met zich mee brengen, hebben onderzoekers van Lehigh University zich tot de optogenetica gewend. Met behulp van de genen van algen, hebben ze fruitvliegjes voorzien van hartspieren die op licht reageren.

Door vervolgens de fruitvliegjes te bestoken met laserlicht, waren ze in staat om het hartritme te regelen. In tegenstelling tot eerdere onderzoeken, konden de fruitvliegjes intact blijven. De eerdere onderzoeken werden gedaan op niet volledig ontwikkelde zebra visjes of muizen. Maar die moesten eerst worden geopend. “Hun aanpak is echt wel opwindend, maar nogal invasief,"aldus Chao Zhou, assistent professor bio-engineering. "Je kunt het maar een keer doen."

Het onderzoek is openbaar en u kunt het zelf nalezen in Science Advances.

Stephen Hawking geeft antwoord op Reddit!

Wereldforum Reddit organiseert regelmatig vragenrondes met bekende of bijzondere mensen: AMA’s (Ask Me Anything). Normaliter posten mensen vragen en reageert de bekende persoon daar snel op, vaak binnen een dag. Zie dit voorbeeld van de AMA van Elon Musk. Gezien diens gezondheidstoestand is dat niet mogelijk voor Stephen Hawking.

Daarom is er voor een andere aanpak gekozen. Sinds 27 juli staat de AMA live en konden mensen hun vragen stellen. Gebruikers konden – net zoals altijd vragen naar boven of beneden stemmen. Op een later en niet nader bepaald tijdstip zou Hawking dan antwoord geven op die vragen. Dat moment is nu eindelijk daar. Hawking gaat onder andere dieper in op de vragen rondom Kunstmatige Intelligentie (zie ICT&health nummer drie). 

Als u voor het eerst een draadje op Reddit bekijkt, is dat even wennen. Wij zouden zeggen scroll en learn!

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen