iPhone helpt injecties te richten – Nieuwsoverzicht van 13 oktober

En verder: Laser-pacemaker getest op fruitvliegje - Stephen Hawking geeft antwoord op Reddit - deel dit overzicht met #eHealth en #icthealth

iPhone helpt precisie-injecties botox tegen migraine te richten

De Multi-Guide is een instrument dat helpt om patiënten heel precies op een bepaalde locatie te injecteren. Om te kunnen sturen, heeft de chirurg feedback nodig en die ontbrak nog aan het systeem. Het Noorse bedrijf SINTEF werd gevraagd mogelijke oplossingen te onderzoeken.

"Een chirurg heeft een plaatje nodig om de naald te kunnen richten. Dit noemen we image-assisted intervention,"aldus Christian Askeland, onderzoeker bij SINTEF. "De afwijking moet minder zijn dan vijf millimeter en liever eigenlijk minder dan een millimeter. Daarom moet de chirurg op een schermpje kunnen zien wat hij doet." 

De onderzoekers koppelen de Multi-Guide aan een iPhone om de handelingen zichtbaar te maken. Het grote voordeel van de techniek is dat migraine patiënten nu niet meer in een operatiekamer moeten worden behandeld. 

Laser-pacemaker getest op fruitvliegje

Pacemakers geven elektrische impulsen af om het hart te helpen een regelmatige hartslag vast te houden. Omdat deze apparaatjes allerlei nadelen met zich mee brengen, hebben onderzoekers van Lehigh University zich tot de optogenetica gewend. Met behulp van de genen van algen, hebben ze fruitvliegjes voorzien van hartspieren die op licht reageren.

Door vervolgens de fruitvliegjes te bestoken met laserlicht, waren ze in staat om het hartritme te regelen. In tegenstelling tot eerdere onderzoeken, konden de fruitvliegjes intact blijven. De eerdere onderzoeken werden gedaan op niet volledig ontwikkelde zebra visjes of muizen. Maar die moesten eerst worden geopend. “Hun aanpak is echt wel opwindend, maar nogal invasief,"aldus Chao Zhou, assistent professor bio-engineering. "Je kunt het maar een keer doen."

Het onderzoek is openbaar en u kunt het zelf nalezen in Science Advances.

Stephen Hawking geeft antwoord op Reddit!

Wereldforum Reddit organiseert regelmatig vragenrondes met bekende of bijzondere mensen: AMA’s (Ask Me Anything). Normaliter posten mensen vragen en reageert de bekende persoon daar snel op, vaak binnen een dag. Zie dit voorbeeld van de AMA van Elon Musk. Gezien diens gezondheidstoestand is dat niet mogelijk voor Stephen Hawking.

Daarom is er voor een andere aanpak gekozen. Sinds 27 juli staat de AMA live en konden mensen hun vragen stellen. Gebruikers konden – net zoals altijd vragen naar boven of beneden stemmen. Op een later en niet nader bepaald tijdstip zou Hawking dan antwoord geven op die vragen. Dat moment is nu eindelijk daar. Hawking gaat onder andere dieper in op de vragen rondom Kunstmatige Intelligentie (zie ICT&health nummer drie). 

Als u voor het eerst een draadje op Reddit bekijkt, is dat even wennen. Wij zouden zeggen scroll en learn!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
Volg jij ons al?