Search
Close this search box.
Search

Isala doet onderzoek naar slimme pleister

Isala doet onderzoek naar een slimme pleister die iedere twee minuten de hartslag, ademhaling en temperatuur meet van patiënten. Aan dit eerste onderzoek bij Isala naar deze slimme pleister gaan in totaal 30 patiënten meedoen. Het onderzoek wordt geleid door Job Leenen, verplegingswetenschapper op de afdeling Chirurgie.

Het onderzoek is nog maar net gestart, maar nu al lijkt de continue monitoring bij te dragen aan het eerder signaleren van problemen. “Het viel op dat de pols van een patiënt steeds hoger werd. De waarden waren nog niet zo hoog dat je moest ingrijpen, maar omdat we duidelijk zagen dat de pols steeg, hadden wij toch het idee dat er wat aan de hand was. Meneer bleek een longontsteking te ontwikkelen. En doordat hij de pleister droeg, zagen wij dat eerder dan normaal”, zegt Leenen.

Voor het onderzoek zoekt Leenen met name patiënten die een grote operatie hebben gehad, daardoor meer risico hebben op complicaties en bij wie betere monitoring dus veel zou kunnen opleveren. Inmiddels hebben acht patiënten meegedaan aan het onderzoek.

‘Slimme pleister heeft toekomst in zorg’

De metingen van de slimme pleister kunnen door artsen worden ingezien op een smartphone of op een pc. Iedere patiënt die de pleister heeft gedragen, vult een vragenlijst in. Leenen: “Voor ons als verpleegkundigen is het nu belangrijk om alle gegevens te leren interpreteren. Wat betekenen de metingen? Wanneer moet ik iets doen?”

De slimme pleister heeft zeker toekomst in de zorg, verwacht Leenen. “Ook andere ziekenhuizen onderzoeken het gebruik van deze pleister of een andere versie. Ik hoop dat patiënten in de toekomst mogelijk eerder van de IC afkunnen omdat wij ze met de pleister kunnen monitoren. En denk ook aan thuismonitoring. Dat wil ik ook graag uitproberen. Dan houden wij de patiënten eerst nog hier, maar doen wij net alsof zij thuis zijn. Hoe gaan wij dan om met de informatie die wij krijgen uit de metingen? En hoe vaak moet je dan meten?”

Tot slot noemt Leenen de hoeveelheid data die je gaat verzamelen. “Maar liefst 720 metingen per dag. Daar zou je in de toekomst verslechteringen of aandoeningen mee moeten kunnen voorspellen.”

Informatie draadloos doorgeven

Het gebruik van slimme pleisters is niet nieuw en hier wordt veel onderzoek naar gedaan. Al in 2016 startte Slingeland ziekenhuis met proeven met slimme pleisters. Destijds werden de pleisters verbonden met draadloze meetapparatuur en onder de matrassen geplaatste sensoren zodat er beter inzicht in de toestand van de patiënt. Nog een voordeel van de slimme pleisters is dat de informatie draadloos wordt doorgegeven en er zo voor zorgt dat de patiënt minder draden en machines aan zich heeft hangen.

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?