Isala introduceert apps voor beter bewegen, beter eten

4 april 2018
Isala-beweegapp-1-1
Apps
Nieuws

Het Zwolse Isala ziekenhuis heeft onlangs twee apps geïntroduceerd om patiënten te ondersteunen. De eerste is een app waarmee patiënten zelfstandig kunnen bekijken of zij voldoende eiwitten binnen krijgen. De tweede app is bedoeld om patiënten na een totale knie- of heupoperatie te stimuleren om zo snel mogelijk weer te gaan bewegen.

Isala startte eind maart met de Isala Eiwit app. Met deze app kunnen patiënten zelfstandig bekijken of zij voldoende eiwitten binnen krijgen, vertelt Isala diëtist Nynke Wiersma, betrokken bij de ontwikkeling van de app: ‘Bij ziekte is eiwit de belangrijkste voedingsstof voor herstel. De Eiwit app geeft ons en de patiënt meer inzicht in het voedingspatroon, waardoor iemand sneller kan herstellen.”

Eiwit-app biedt extra inzicht

In de app voegen patiënten per maaltijdmoment producten toe die zij hebben gebruikt. Mensen kunnen kiezen uit een lijst van het Isala-assortiment, met bijna 100 producten. Patiënten kunnen ook eigen etenswaren toevoegen. De app telt de grammen eiwit uit hun voeding op. Een schuifbalkje geeft aan hoe dicht iemand bij zijn of haar doel is: het behalen van de eiwitbehoefte. Uit eerste ervaringen van patiënten met de app blijkt dat de geboden informatie veel extra inzicht geeft in noodzakelijk voedings- en eetgedrag. [caption id="attachment_22330" align="aligncenter" width="620"]Eiwit-app Diëtist Nynke Wiersma was betrokken bij de ontwikkeling van de Eiwit app. (beeld Isala).[/caption] Het behalen van deze behoefte is voor patiënten met ondervoeding heel belangrijk, benadrukt diëtist Wiersma: “We behandelen jaarlijks ruim 2000 patiënten die bij aanvang van hun ziekenhuisopname een hoog risico op ondervoeding hebben of al ondervoed zijn. Zij halen hun eiwitbehoefte niet. Eiwit zorgt er voor dat een patiënt zo goed mogelijk op krachten blijft en het kan complicaties voorkomen tijdens een behandeling. Eiwitten zijn ook nodig als bouwstof voor je immuunsysteem en wondgenezing.”

Sneller bewegen na operatie

Voor patiënten die een totale knie- of heupoperatie ondergaan, is er nu ook een app. Voor deze groep patiënten is het van belang dat zij zo snel mogelijk na de operatie gaan bewegen. Om deze patiënten te stimuleren om te bewegen heeft de betrokken therapiegroep de Isala Beweeg app ontwikkeld. Rudi Steenbruggen, manager Therapiegroep, stelt dat de Beweeg app informatie en instructies geeft over de oefeningen die gedaan kunnen worden na een operatie. In de filmpjes is duidelijk te zien én te horen hoe de oefeningen gedaan moeten worden. Na goedkeuring en uitleg van de fysiotherapeut, kan de patiënt na de operatie direct starten met de oefeningen.  “De app is nadrukkelijk geen vervanging van de fysiotherapeut. Of de patiënt nu wel of geen gebruik maakt van de app, de fysiotherapeut bezoekt alle patiënten.” De afgelopen periode is de Beweeg app onder patiënten getest. Zij waren volgens Isala enthousiast over het gebruiksgemak van de app en de duidelijke instructies, zowel in beeld als geluid. Het ziekenhuis hoopt dat patiënten die de app gebruiken, gestimuleerd worden om meer te bewegen, waardoor ze sneller uit bed kunnen en dus sneller revalideren. Guido Dolleman, fysiotherapeut, benadrukt: “Alle patiënten krijgen te allen tijde de zorg die nodig is na een operatie. De app wordt als extra stimulans geboden.”

Over de app-ontwikkeling

De Eiwit-app is ontwikkeld door Isala afdeling Diëtetiek en Isala Development Services. Het gebruik ondersteunt de patiënt tijdens ziekte en/of herstel, maar is geen vervanging van de diëtist in het ziekenhuis. Alle patiënten krijgen de gebruikelijke zorg en hulp. Het gebruik van de app gebeurt uitsluitend na overleg met de Isala diëtist. Alle Nederlandstalige patiënten met risico op ernstige ondervoeding (SNAQ score van 3 of hoger) of een voorgeschreven eiwitverrijkt of eiwitbeperkt dieet komen voor de Isala Eiwit app in aanmerking. Vanaf april wordt de Beweeg app aangeboden aan alle patiënten die een totale knie- of heupoperatie ondergaan. Tegelijkertijd start Mirjan van Gelder, MSc geriatriefysiotherapie i.o., met een wetenschappelijk implementatieonderzoek om het effect van de app op het revalidatieproces te onderzoeken. De therapiegroep heeft de ambitie om de Beweeg app verder te ontwikkelen en meer behandelingen in de app op te nemen. De app is ontwikkeld door Isala Development Services (IDS) in opdracht van de therapiegroep van Isala.