Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Isala onderzoekt effect thuismonitoring op MS-patiënten

Het Isala ziekenhuis kan met behulp van een subsidie van het Isala I&W fonds en van het MS fonds op korte termijn gaan onderzoeken welke effecten thuismonitoring heeft op MS-patiënten. Het gaat om het beantwoorden van vragen zoals: Wordt de zorg beter? Krijgen zij meer autonomie? Is het minder belastend? “Wij denken dat wij deze vragen drie keer met ja kunnen beantwoorden”, zegt neuroloog Esther Zeinstra. “Maar zeker weten, doe ik het niet. Het is namelijk nog nooit wetenschappelijk onderzocht.”

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Dit gaat nu dus veranderen, stelt Zeinstra. “Ik ben enorm blij dat ik nu dankzij onder meer de subsidie van het MS fonds kan starten met mijn onderzoek. Ik wil altijd betere zorg bieden en ik verwacht veel van de MSMonitor hierin. Daarnaast ga ik onderzoek doen naar het gebruik van Smart Lab. MS-patiënten moeten regelmatig bloed prikken. Dankzij Smart Lab kun je dat zelf thuis doen met een prik in de vinger. Dat scheelt een bezoek aan het ziekenhuis. Het bespaart dus tijd, maar als jij niet naar het ziekenhuis hoeft, voel jij je minder ziek is het idee. Dit onderzoek loopt naast mijn studie naar thuismonitoring.”

Er is al een aantal patiënten dat gebruikt maakt van de MSmonitor, vertelt de neuroloog. “Zij kunnen niet meer meedoen aan het onderzoek. Voor het onderzoek heb ik 200 patiënten nodig. Door middel van loting bepalen wij wie de MSMonitor gaat gebruiken en wie zorg krijg op de ‘oude’ manier. Het onderzoek gaat ongeveer twee jaar duren. Daarna wil ik kunnen aantonen wat het effect is van het gebruik van de MSMonitor op de patiënten en op de manier van zorg bieden.”

Beter beeld met thuismonitoring

In de MSMonitor staan standaard vragenlijsten klaar voor de MS-patiënten. Die worden aangevuld met vragenlijsten voor het onderzoek. Voorbeelden zijn vragen over hoe patiënten de zorg op afstand ervaren; wat het hen oplevert in tijd; Hoeven zij minder vaak vrij te nemen voor een ziekenhuisbezoek, bijvoorbeeld. De elk kwartaal in te vullen lijsten moeten een beter beeld schetsen van de MS-patiënten die thuismonitoring gebruiken.

“Ik zie immers informatie van een langere tijd terug”, licht Zeinstra toe. “In het normale consult stel ik meestal dezelfde vragen en logischerwijs geeft mijn patiënt mij informatie over de afgelopen week of twee. Niet van langer terug. Waardoor sommige onderwerpen nooit te sprake komen, terwijl ze wel belangrijk zijn. Denk aan seksualiteit bijvoorbeeld. Ik verwacht daarom dat ik de zorg en mijn consulten kan verbeteren als patiënten de MSMonitor gebruiken, terwijl mensen juist minder vaak naar het ziekenhuis hoeven te komen. Patiënten krijgen dankzij de monitor ook zelf meer informatie over hun ziekte en zien bijvoorbeeld hoe zij hun conditie opbouwen dankzij fysio.”

Terugkoppeling

Wanneer patiënten iets invullen online, zien zij zelf ook beter hoe het met hen gaat. Zo krijgen zij meer inzicht in het verloop van hun ziekte en waar ze misschien meer aandacht aan kunnen besteden, verwacht de neuroloog. “Het is belangrijk dat mensen gemotiveerd blijven om de monitor te gebruiken. Bovendien kunnen zij een acute vraag hebben, over medicijnen of een mogelijke MS-aanval, dan kunnen ze via de MSMonitor snel contact opnemen.”

Wie niet de MSMonitor krijgt, krijgt de normale zorg, met viermaal per jaar een ziekenhuisbezoek. Ook voor hen moet contact laagdrempelig blijven. Zij krijgen eveneens het verzoek om vragenlijsten in te vullen. Zeinstra: “De gebruikers van de MSMonitor hoeven nog maar twee keer per jaar naar het ziekenhuis te komen. En als uit de monitor blijkt dat het heel goed gaat, misschien nog maar één keer. Terwijl de zorg naar wat ik verwacht zelfs verbetert. Maar goed, dat gaan wij nu dus eerst onderzoeken.”

Meer thuismonitoring Isala

Het Isala (met vijf locaties in Zwolle, Meppel, Steenwijk, Kampen en Heerde) zet al sinds 2007 thuismonitoring in. In eerste instantie om mogelijk problematische zwangerschappen te monitoren. Later kwamen daar groepen bij met chronische aandoeningen, zoals hart-/ICT-patiënten. Het Isala Hartcentrum wil zelfs het merendeel van de hartzorg buiten het ziekenhuis gaan laten plaatsvinden. Vorig jaar begon ook thuismonitoring van Covid-19 patiënten.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen