Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Isala onderzoekt hartrevalidatie via internet

Een paar keer per week naar het Hand-polscentrum van Isala komen voor handrevalidatie-oefeningen of deze via internet thuis doen. Wat leidt tot betere uitkomsten? Een bijzonder onderzoek bij Isala gaat hier antwoord op geven.

Internettechnologie wordt meer en meer in gezondheidszorg toegepast. Bijvoorbeeld bij diagnostiek, revalidatie en zelfs het opereren op afstand. Revalidatiearts Kees Emmelot: ‘Wij wilden vanuit het Hand-polscentrum weten of wij door gebruikmaking van technologieën zoals internet, handrevalidatie efficiënter kunnen doen. Dankzij een mooie subsidie vanuit het Innovatie & Wetenschapsfonds van de Isala Academie konden wij met ons onderzoek starten.’

Historische controlegroep

In dit onderzoek wordt gewerkt met een historische controlegroep. Emmelot: ‘Uitgebreide hand- en polstrauma’s nemen wij niet mee, omdat geen enkel trauma gelijk is. Wij hebben eerst gekeken welke aandoeningen wel geschikt zijn om mee te nemen in het onderzoek. Denk daarbij aan aandoeningen die regelmatig voorkomen en waarbij de behandelingen tamelijk gestandaardiseerd verlopen. Vervolgens zijn van alle oefeningen die je kunt doen videoclipjes gemaakt en deze zijn online gezet.

Een handtherapeut kan per patiënt selecteren en aangeven welke oefening hij moet doen en hoe vaak. Ook ziet hij of iemand wel of niet de aangeraden oefeningen heeft geopend.’ Dit jaar startte de experimentele groep. Zij krijgen dus hun revalidatiebehandeling via het internet. Emmelot: ‘De patiënten in de experimentele groep vergelijken wij met een groep patiënten van een jaar eerder. Zij kregen gewoon hun handtherapie in het ziekenhuis op de traditionele manier en aan het eind worden de eindmetingen met elkaar vergeleken.’

Enthousiast

Met behulp van dit onderzoek hoopt het Isala Hand-polscentrum ook antwoord te krijgen op de vraag of het goedkoper is om mensen thuis de oefeningen te laten doen. Wat is de uitkomst en wat vinden de patiënten er van? Emmelot: ‘Wij denken dat het in elk geval klantvriendelijker is. Patiënten hoeven lang zo vaak niet naar het ziekenhuis te komen. En doordat er minder mensen naar het ziekenhuis komen, houden wij als artsen en therapeuten meer tijd over voor patiënten die extra zorg nodig hebben.’ Geen enkel ander Hand-polscentrum heeft eerder een onderzoek als dit opgezet. Emmelot: ‘Eind volgend jaar hopen wij de uitkomsten te kunnen presenteren.’?

Bron: Isala

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen