Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Isala verbetert thuiszorg neurologie-patiënten met CVA eCoach

Verpleegkundig specialist Gina van Vemde en neuroloog Heleen den Hertog van het Isala ziekenhuis (Zwolle) willen de thuisbegeleiding van mensen die een herseninfarct hebben gehad, naar een hoger plan te tillen. Eén van de middelen die de afdeling Neurologie hiervoor inzet, is de CVA eCoach. De app maakt deel uit van een nieuw hersenrevalidatieprogramma. Het Isala maakte eerder dit jaar bekend dat de ambitie heeft om een kwart van de ziekenhuiszorg met digitale ondersteuning naar de thuissituatie te verplaatsen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

“Patiënten die na een herseninfarct weer naar huis mogen, zien we standaard na zes weken terug op de polikliniek”, schetst Gina van Vemde de huidige situatie. “Maar eigenlijk willen we toe naar meer maatwerk. Want waar de ene patiënt al na een paar weken vastloopt, gaat het met een ander juist heel goed en is een afspraak eigenlijk niet meer nodig.” Hier wil Neurologie onder meer de CVA-eCoach inzetten.

Pilot CVA-eCoach

Eind vorig jaar is de afdeling Neurologie van Isala gestart met de pilot van de CVA-eCoach. Inmiddels maken 72 patiënten er gebruik van. Van Vemde: “Veel van hen zien het echt als een meerwaarde. Daarom gaan we het de komende tijd verder uitrollen, zodat nog meer mensen van de app kunnen profiteren.”

De eCoach stelt zorgprofessionals in staat om patiënten de eerste drie maanden na ontslag goed te monitoren en zorg beter af te stemmen op de persoon. Tegelijkertijd worden patiënten gestimuleerd om zelf de regie over hun herstel te houden. Via de chat kunnen zij contact zoeken met de verpleegkundig specialist.

“Een laagdrempelige manier om toch die ene vraag te stellen, waar ze niet zo snel voor zouden bellen”, aldus Van Vemde. “In de app is daarnaast veel informatie over de aandoening te vinden. Ook vullen patiënten regelmatig vragenlijsten in. Geeft iemand bijvoorbeeld aan vermoeid te zijn, dan worden er tips gegeven hoe hiermee om te gaan.”

Hersenrevalidatieprogramma

De app staat niet op zichzelf. Het maakt onderdeel uit van een nieuw hersenrevalidatieprogramma, dat Gina samen met neuroloog Heleen den Hertog en andere betrokken zorgprofessionals in de CVA-keten ontwikkelde. Het doel is om het herstel en leefstijlverandering na een herseninfarct te verbeteren. Het programma van twaalf weken is voor patiënten die rechtstreeks vanuit het ziekenhuis naar huis worden ontslagen. Ze krijgen onder meer fysieke training, begeleiding bij de onzichtbare gevolgen na een CVA en workshops over onder meer leefstijladviezen, therapietrouw en werkhervatting.

Aan dit programma is een groot onderzoek gekoppeld waar meerdere centra aan mee doen, vertelt Van Vemde – waaronder het Radboudumc. “Met elkaar gaan we nader onderzoeken wat de effectiviteit en doelmatigheid is van deze vorm van hersenrevalidatie.”

Ziekenhuiszorg naar thuissituatie

Het Isala ziekenhuis is al langer bezig met het inbedden van digitale zorg in zijn patiëntprocessen. Het wil met het Connected Care Center waar mogelijk ziekenhuiszorg bij de patiënt thuis leveren. Een kwart van alle zorg die nu nog in het ziekenhuis gegeven wordt, moet uiteindelijk naar de thuisomgeving verplaatst worden. Het Isala zet thuismonitoring nu al volop in bij verschillende ziektebeelden zoals COPD, astma, hartfalen, bepaalde vormen van kanker en de ziekte van Crohn. Het is de bedoeling dat in de toekomst nog meer patiëntgroepen door middel van thuis monitoring (digitale) ziekenhuiszorg kunnen ontvangen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen