Search
Close this search box.
Search

Israëlische innovatie verwijdert tumor zonder operatie

Zorginnovatie is een van de technologische gebieden waarin Israël tot een van de voorlopers pur sang gerekend mag worden. De integratie van technologische hulpmiddelen in medische oplossingen en procedures door Israëlische bedrijven en startups heeft geleid tot de betere en eenvoudigere behandelingen van ernstige ziekten. De volgende zorginnovatie die in Israël ontdekt is, betreft het verwijderen van tumoren door middel van cryoablatie; het bevriezen van de tumor waardoor een operatie kan uitblijven.

De bedenkers van deze nieuwe operatie loze behandeling om een tumor te verwijderen hebben voor het gebruik ervan in de praktijk al de goedkeuring ontvangen van de Amerikaanse Food and Drug Adiministration (FDA). Andere voorbeelden van Israëlische zorginnovaties zijn de technologie waarmee robots mini-pacemakers implanteren, of het verwijderen van tumoren op moeilijk bereikbare plekken door middel van een robot.

Feit is dat Israël al jaren voorop loopt bij ontwikkelingen in de (digitale) zorg. Dat geldt ook voor de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve, kankerbehandelingen. Zo wordt al meer dan vijf jaar gebruik gemaakt van AI-algoritmen waarmee bepaalde vormen van kanker beter, en eerder, herkend kunnen worden.

Tumor bevriezen

Met cryoablatie wordt de tumor met behulp van een naald ingespoten met vloeibare stikstof. Daardoor bevriezen de tumorcellen die dat deze extreme kou vervolgens niet overleven. De behandeling, die zich richt op tumoren die veroorzaakt worden door borst-, nier- en longkanker, kost minder tijd dan traditionele behandelingen. Bijkomend belangrijk voordeel is dat cryoablatie ook veel effectiever is in het doden van tumorweefsel.

IceCure, de ontwikkelaar van de nieuwe methode, heeft tot dusver 100% efficiëntie aangetoond bij het vernietigen van tumoren in de nier. Om de precisie van de behandeling te garanderen is gebruik gemaakt van geautomatiseerde beeldvorming. De ontwikkelaars stellen dat gebleken is dat tumoren die met behulp van cryoablatie verwijderd zijn ook de kans op terugkeren van de kanker verkleind.

De voortrekkersrol die Israël op het gebied van de (digitalisering) zorg heeft werd vorig jaar gedemonstreerd door het Sheba Medical Center die hun visie op het ‘ziekenhuis van 2030’ gaven. Daarvoor hadden ze onder andere een virtueel ziekenhuisbed ontwikkeld om nieuwe tools te testen, te trainen en te combineren met de medewerking van zowel degenen die ze hebben ontwikkeld als het medische personeel dat ze uiteindelijk moet gaan gebruiken.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wearable
Gezondheidsinformatie uit zweet halen met wearable
zwanger
Reinier de Graaf schaft meerdere BirthVR-brillen aan
AI ethiek Vici
Vici-beurs voor onderzoek naar ethische AI
Apple Vision Pro
Eerste operaties uitgevoerd met de Apple Vision Pro
app
Selfies helpen bij depressiedetectie
medische data
Health Data Space Amsterdam faciliteert (her)gebruik medische data
STAR-SHL
Laboratoriumgegevens op weg naar databeschikbaarheid
onderzoek
Analyse declaratiedata brengt zorg beter in beeld  
EHDS
Voorlopig politiek akkoord over EHDS
Innovatie zorgmedewerkers
Innovatie onderzoek gehandicaptenzorg, bestuurswisselingen en meer
Volg jij ons al?