IT moet bevolkingsonderzoek borstkanker optimaliseren

17 oktober 2017
Nieuws

Behouden van vooraanstaande positie in bevolkingsonderzoek

Nederland is koploper op het gebied van bevolkingsonderzoeken. De nieuwe oplossing van de twee aanbieders moet er voor zorgen dat de FSB de vooraanstaande positie voor borstkanker screening blijft behouden. De omvang en complexiteit van het zorg ICT-project maakt het tot een zeer bijzondere opdracht, stelt Peter Zwambach, Zorg Adviseur RAM Infotechnology.

Sectra en RAM Infotechnology bieden de oplossing voor de 58 mobiele onderzoekslaboratoria die in heel Nederland op meer dan 1.000 plekken worden gebruikt voor het uitvoeren van borstonderzoek. Jaarlijks nemen 1.167 miljoen vrouwen tussen de leeftijd van 50 en 75 deel aan het nationaal brede screeningsprogramma.

Bij dit onderzoek worden röntgenfoto’s van de borsten gemaakt om eerder te ontdekken of iemand borstkanker heeft. Vroegtijdige opsporing van borstkanker vergroot de kans dat een behandeling succes heeft.

Implementatieproject loopt tot 2021

De implementatie omvat een migratie van meer dan 7 miljoen eerdere mammografie onderzoeken en een geleidelijke installatie van de 58 mobiele onderzoekslaboratoria. Het implementatieproject loopt van 2018 tot begin 2021.  Sectra is binnen deze samenwerking verantwoordelijk voor de levering en het beheer van de beeldverwerkingssoftware. RAM-Infotechnology levert en beheert de infrastructuur voor transport, opslag en verwerking van de beelden.

ICT&health Conferentie 2018
Op vrijdag 26 januari 2018 sluit de e-healthweek af met de ICT&health conferentie. Het is de kick-of van het nieuwe jaar en het moment voor duiding waarbij de implementatie en het gebruik van technologische ontwikkelingen en zorginnovaties centraal staan. Wilt u verzekerd zijn van een gratis entree ticket? Meld u zich dan hier snel aan.