IT moet bevolkingsonderzoek borstkanker optimaliseren

Sectra en RAM-Infotechnology gaan samen ICT-diensten leveren voor het Nationale Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Dat maken de twee partijen bekend. De Facilitaire Samenwerking Bevolkingsonderzoeken (FSB) heeft namens de vijf Nederlandse screeningorganisaties de opdracht voor het optimaliseren van de screening op borstkanker gegund aan Sectra (hoofdaannemer en internationale leverancier van medische beeldverwerkingssoftware) en RAM-Infotechnology.

Behouden van vooraanstaande positie in bevolkingsonderzoek

Nederland is koploper op het gebied van bevolkingsonderzoeken. De nieuwe oplossing van de twee aanbieders moet er voor zorgen dat de FSB de vooraanstaande positie voor borstkanker screening blijft behouden. De omvang en complexiteit van het zorg ICT-project maakt het tot een zeer bijzondere opdracht, stelt Peter Zwambach, Zorg Adviseur RAM Infotechnology.

Sectra en RAM Infotechnology bieden de oplossing voor de 58 mobiele onderzoekslaboratoria die in heel Nederland op meer dan 1.000 plekken worden gebruikt voor het uitvoeren van borstonderzoek. Jaarlijks nemen 1.167 miljoen vrouwen tussen de leeftijd van 50 en 75 deel aan het nationaal brede screeningsprogramma.

Bij dit onderzoek worden röntgenfoto’s van de borsten gemaakt om eerder te ontdekken of iemand borstkanker heeft. Vroegtijdige opsporing van borstkanker vergroot de kans dat een behandeling succes heeft.

Implementatieproject loopt tot 2021

De implementatie omvat een migratie van meer dan 7 miljoen eerdere mammografie onderzoeken en een geleidelijke installatie van de 58 mobiele onderzoekslaboratoria. Het implementatieproject loopt van 2018 tot begin 2021.  Sectra is binnen deze samenwerking verantwoordelijk voor de levering en het beheer van de beeldverwerkingssoftware. RAM-Infotechnology levert en beheert de infrastructuur voor transport, opslag en verwerking van de beelden.

ICT&health Conferentie 2018
Op vrijdag 26 januari 2018 sluit de e-healthweek af met de ICT&health conferentie. Het is de kick-of van het nieuwe jaar en het moment voor duiding waarbij de implementatie en het gebruik van technologische ontwikkelingen en zorginnovaties centraal staan. Wilt u verzekerd zijn van een gratis entree ticket? Meld u zich dan hier snel aan.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?