Jan-Kees van Wijnen (tanteLouise): ‘We gaan niet voor postcodegeluk’

21 september 2021
Jan-van-Wijnen12249_LowRes-min
Innovatie
Nieuws

Een succesvolle aanpak, zo blijkt uit het winnen van de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst 2021. In de coverstory van ICT&health 5 vertelt Van Wijnen hoe tanteLouise innovatietrajecten zodanig inricht, dat alle eigen locaties én netwerkpartners ervan profiteren.

TanteLouise is volop bezig met het vernieuwen van haar ouderenzorg. Enerzijds door zelf innovatietrajecten te organiseren en anderzijds via deelname aan regionale, landelijke en internationale netwerken. Zo nam de VVT-organisatie in 2019 het initiatief voor ‘Anders werken in de zorg’, dat met steun van zorgverzekeraar CZ is gerealiseerd.

Ervaringen delen

Binnen dit programma delen de aangesloten (ouderen)zorgorganisaties hun ervaringen met innovaties als de Wolk heupairbag, slim incontinentiemateriaal, de Momo BedSense bedsensor en de augmented reality oplossingen ‘Pharma See’ voor medicatieveiligheid en ‘Expertise zonder afstand’ voor wondzorg op afstand. Ook neemt tanteLouise deel aan verschillende Europese zorginnovatieprojecten.

“Dat doen we niet omdat het kan, maar omdat het moet”, stelt Van Wijnen. “Want steeds meer ouderen hebben hoogwaardige zorg nodig, terwijl er steeds minder mensen beschikbaar zijn om die te verlenen.”

Combi technologische & sociale innovatie

Opvallend aan de manier waarop tanteLouise innoveert, is de combinatie van technologische en sociale innovatie en het feit dat nieuwe ontwikkelingen altijd op alle locaties worden geïmplementeerd. “We gaan niet voor postcodegeluk”, zegt Van Wijnen. “Als een enthousiaste ergotherapeut op één locatie iets geweldigs heeft geïmplementeerd, mogen niet alleen de bewoners ervan profiteren, die toevallig daar verblijven. Wij willen dat iedere succesvolle innovatie op al onze 17 locaties wordt ingezet.” Belangrijk vindt de bestuurder ook dat opgedane kennis met andere zorgorganisaties wordt gedeeld. “We moeten samen innoveren, anders missen we op een gegeven moment de boot.”

De combinatie van technologische en sociale innovatie laat bij tanteLouise goede resultaten zien. Voorbeelden daarvan zijn slim incontinentiemateriaal en een trackingsysteem voor mensen met dementie. Dankzij de doordachte manier van implementeren hebben deze toepassingen geleid tot minder onbegrepen gedrag en een betere kwaliteit van leven van de bewoners. Bovendien ontlasten ze medewerkers en dragen bij aan hun werkplezier. Ook leiden de innovaties tot besparingen op de zorgkosten.

Hoe tanteLouise dit weet te realiseren, vertelt Van Wijnen in de coverstory van ICT&health 5, die op 21 oktober a.s. verschijnt.