Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

‘Je kunt met een PGO je eigen zorgplan maken’

Zelf de regie nemen over je eigen gezondheid. Dat is waar een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) bij kan helpen. In de Achterhoek proberen zorgpartijen dit te realiseren door in de PGO te werken met het concept Positieve Gezondheid. Vanessa Schroer, wijkverpleegkundige bij zorginstelling Sensire (actief in de Achterhoek) en initiatiefnemer van een PGO-project in een wijk in Doetinchem, vertelt meer over het hoe en waarom.

Tags

Gast auteur

  • Bert Bukman

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het PGO-project richt zich op mensen die zorg nodig hebben én op mensen bij wie dat (nog) niet het geval is. “Het is belangrijk om in je leven dingen te doen waar je gelukkig van wordt,” aldus Schroer. “Dat is het beste recept om zo lang mogelijk gezond te blijven. En daar haken wij op in. Als mensen om zorg gaan vragen, is het vaak al vijf over twaalf. Wij proberen dat moment naar voren te halen.”

Sensire heeft het project opgezet in samenwerking met een huisartsenpraktijk, een ziekenhuis, wijkbewoners en maatschappelijk werk in de wijk Dichteren in Doetinchem. “We hebben vragenlijsten over hoe mensen hun gezondheid ervaren in een PGO ingebouwd, waardoor de antwoorden die mensen geven opgeslagen worden, en kunnen worden gedeeld met zorgverleners, mantelzorgers en andere betrokkenen.”

PGO biedt inzicht

Dit alles moet inzicht bieden in de mentale en fysieke toestand van de PGO-gebruikers aan de hand van de score op verschillende leefgebieden. “Dit overzicht geeft soms ook vertrouwen, zoals bij een oudere vrouw met diabetes, die op basis van de vragenlijst tot de conclusie kwam dat ze eigenlijk geen zorg meer nodig had”, schetst Schroer. “Ze had alles gewoon wel goed voor elkaar. Het invullen van de vragenlijst maakte haar dat duidelijk.”

inmiddels is Sensire, samen met het wijknetwerk, de PGO met de vragenlijst op kleine schaal aan het testen. Schroer hierover: “De POH in de deelnemende huisartsenpraktijk gebruikt het bijvoorbeeld en heeft daar goede ervaringen mee. We willen het ook gaan testen met de andere vijftien praktijken in de huisartsengroep Oude IJssel, maar daarover zijn de gesprekken nog gaande.”

Lees het hele artikel in ICT&health 5, die op 20 oktober verschijnt.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Gast auteur

  • Bert Bukman

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen