Search
Close this search box.
Search

Je medische dossier beveiligen met je hartslag

Een nieuw e-health versleutelingssysteem hanteert de theorie, dat patiënten die toch al een wearable hebben om hun biometrische gegevens te monitoren, deze gegevens ook kunnen gebruiken bij het autorisatieproces.

Het hart als sleutel

Onderzoekers van Binghamton State University gaan ervan uit, dat door het meten van de elektrische activiteit van het hart een unieke sleutel kan worden gegenereerd, waarmee het medisch dossier is te beveiligen. De wearable die ECG-signalen meet kan dezelfde gegevens gebruiken om te autoriseren.

Die gegevens worden toch al verzameld, dus is er geen geheel nieuw systeem nodig om de encryptiesleutel aan te maken. "Er zijn diverse encryptietechnieken, maar die gebruiken meestal complexe wiskundige berekeningen in het genereren van willekeurige sleutels", zo zegt Zhangpeng Jin, een van de onderzoekers.

Encryptie op een mobiel apparaat vergt veel van je accu. De nieuwe technieken kunnen "rechtstreeks worden toegepast op mobiele apparaten en wearables", zegt Jin. Hiermee bespaar je veel aan dataverwerking, wat weer scheelt in het energieverbruik van deze apparaten met een accu.

Elektrische activiteit verandert

Er zijn echter ook kanttekeningen aan de nieuwe technieken. Zo vertelt Jin dat encryptie op basis van ECG-gegevens niet breed wordt geadopteerd, omdat het gevoeliger is en vatbaarder voor variaties dan andere biometrische methodes. Zo verandert bijvoorbeeld de elektrische activiteit op basis van de fysieke bewegingen en de mentale gesteldheid van de gebruiker. Ook leeftijd en gezondheid kunnen van invloed zijn.

"ECG op zichzelf is ongeschikt als primaire authenticatiemethode, maar het is heel effectief als tweede factor", aldus Jin. De technologie voor encryptie op basis van ECG bestaat al, maar het succes zal ervan af hangen of gebruikers wearables willen dragen. Bovendien moeten ze ook nog toestemming willen verlenen om die data voor deze doeleinden te gebruiken.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?