Je medische dossier beveiligen met je hartslag

Een nieuw e-health versleutelingssysteem hanteert de theorie, dat patiënten die toch al een wearable hebben om hun biometrische gegevens te monitoren, deze gegevens ook kunnen gebruiken bij het autorisatieproces.

Het hart als sleutel

Onderzoekers van Binghamton State University gaan ervan uit, dat door het meten van de elektrische activiteit van het hart een unieke sleutel kan worden gegenereerd, waarmee het medisch dossier is te beveiligen. De wearable die ECG-signalen meet kan dezelfde gegevens gebruiken om te autoriseren.

Die gegevens worden toch al verzameld, dus is er geen geheel nieuw systeem nodig om de encryptiesleutel aan te maken. "Er zijn diverse encryptietechnieken, maar die gebruiken meestal complexe wiskundige berekeningen in het genereren van willekeurige sleutels", zo zegt Zhangpeng Jin, een van de onderzoekers.

Encryptie op een mobiel apparaat vergt veel van je accu. De nieuwe technieken kunnen "rechtstreeks worden toegepast op mobiele apparaten en wearables", zegt Jin. Hiermee bespaar je veel aan dataverwerking, wat weer scheelt in het energieverbruik van deze apparaten met een accu.

Elektrische activiteit verandert

Er zijn echter ook kanttekeningen aan de nieuwe technieken. Zo vertelt Jin dat encryptie op basis van ECG-gegevens niet breed wordt geadopteerd, omdat het gevoeliger is en vatbaarder voor variaties dan andere biometrische methodes. Zo verandert bijvoorbeeld de elektrische activiteit op basis van de fysieke bewegingen en de mentale gesteldheid van de gebruiker. Ook leeftijd en gezondheid kunnen van invloed zijn.

"ECG op zichzelf is ongeschikt als primaire authenticatiemethode, maar het is heel effectief als tweede factor", aldus Jin. De technologie voor encryptie op basis van ECG bestaat al, maar het succes zal ervan af hangen of gebruikers wearables willen dragen. Bovendien moeten ze ook nog toestemming willen verlenen om die data voor deze doeleinden te gebruiken.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?