Search
Close this search box.
Search

Jongeren over seksuele gezondheid digitaal benaderen

Om jongeren tussen 12 en 25 te bereiken, moet je hen als ‘digital natives’ benaderen – online en via hun smartphone. Dat geldt ook als het gaat om hun seksuele gezondheid. Filippo Zimbile, eHealth-coördinator seksuele gezondheid bij het RIVM, heeft hiervoor samen met de ggd-organisaties een stepped care model ontwikkeld.

Zaken zoals veilig vrijgedrag en seksualiteit zijn volgens Zimbile niet te sturen met wetgeving of handhavingsinstrumenten.  Je kunt condooms wat goedkoper maken, maar echt belangrijk is het creëren van bewustzijn en het makkelijk maken van gezond gedrag. Een van de weinige instrumenten die je daarvoor kunt inzetten, is communicatie.

Voor communicatiewetenschapper Filippo Zimbile is dit vraagstuk een boeiende vakinhoudelijke uitdaging die zo’n vijftien jaar geleden startte met de Vrij veilig campagne van SOA Aids Nederland. Sinds een klein jaar is Zimbile voor een paar dagen per week vanuit Soa Aids Nederland gedetacheerd bij het RIVM.  Daar zorgt hij voor de landelijke coördinatie en doorontwikkeling van e-health toepassingen voor Sense: de aanvullende seksuele gezondheidshulpverlening voor jongeren tussen 12 en 25 jaar. De belangrijkste uitvoeringspartners zijn de GGD’en, Soa Aids Nederland en Rutgers.

Online benadering tieners nodig

Zimbile was vanuit SOA Aids Nederland vier jaar geleden betrokken bij het ontwikkelen van een eHealth-visie voor Sense: ‘alles online tenzij’. “We hebben bij Sense te maken met een generatie die veelal online is opgegroeid en over een smartphone beschikt die voor van alles en nog wat wordt gebruikt. Als je die doelgroep goed wil bereiken en zo laagdrempelig mogelijk wil bedienen, moet je in hun online wereld stappen. Bovendien combineert online uitstekend met de gewenste anonimiteit en gevoeligheid van seksuele gezondheid.”

Stepped care model

Ondanks initieel enthousiasme bleek het lastig om de visie naar de praktijk te vertalen. Een landelijke coördinator vanuit het RIVM moest daar verandering in brengen. Zimbile werd geselecteerd om die functie namens de GGD’en in te vullen. Met de partners in Sense geeft hij nu de e-health-visie gestalte op basis van een stepped care model.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?