KBO-PCOB: weinig e-health kennis onder senioren

ma 22 januari 2018 - 17:53
bejaarde-ipad-handen
eHealth
Nieuws

E-health toepassingen zijn nog vrij onbekend onder senioren. Dat blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Senioren blijken steeds vaker actief te zijn op internet, maar vooral voor sociale contacten en informatie. Online of mobiele zorgtoepassingen worden nog weinig gebruikt.

Zeven van de tien senioren weten niet wat e-health betekent, zo blijkt uit een vragenronde onder 1.700 senioren.  Verder is het animo onder deze groep voor bijvoorbeeld een e-consult, waarbij er via e-mail of een videoverbinding contact is met een zorgverlener, met 32 procent vrij laag. Beeldbellen is zelfs het grootste struikelblok voor het gebruik van e-health toepassingen onder senioren. Slechts drie op de tien senioren geeft aan wel eens dergelijke zorg-op-afstand – ook geschikt voor contact met wijkverpleegkundigen of mantelzorgers – te gebruiken.

Stimuleren gebruik e-health sleutel voor succes

Digitale toepassingen in de zorg bieden veel voordelen voor senioren, meent Manon Vanderkaa, KBO-PCOB-directeur. “Zo is beeldbellen met een huisarts in een aantal gevallen een prima alternatief voor een consult in de praktijk, en je bent niet afhankelijk van vervoer of het weer. Het aanbod vanuit de zorgkant laat echter nog te wensen over. Het stimuleren van zowel senioren als ook de zorgverleners is dus nodig om e-health tot een écht succes te maken.” E-health toepassingen - zoals deze week op ruim 200 locaties getoond tijdens de e-healthweek 2018 – zijn dus onbemind. Senioren staan er over het algemeen niet negatief tegenover. Zo geeft slechts twee op de 10 senioren aan nooit van een e-consult gebruik te willen maken. E-monitoring wordt positiever ontvangen. Bijna de helft van de senioren zou daar gebruik van willen maken. Bij dergelijke  houdt een arts of verpleegkundige op afstand de patiënt in de gaten bij eenvoudige medische handelingen als insuline prikken bij diabetes of het meten van de bloeddruk.

Enthousiast over toegang tot gegevens

Senioren zijn ook enthousiast over het gebruik van een e-patiëntendatabase – zoals een patiëntenportaal of een Persoonlijke Gezondheidsomgeving - , waarbij de patiënt direct toegang krijgt tot zijn eigen medische gegevens. Maar liefst twee derde zou daar gebruik van willen maken. Computervaardigheid en leeftijd spelen een duidelijke rol. Hoe vaardiger iemand is met de computer en internet, hoe positiever de houding ten opzichte van e-health. Ook geldt: hoe ouder, hoe minder positief. Zo wil van de 80-plussers 35 procent gebruik maken van e-monitoring in vergelijking met 60 procent bij de jongere senioren van 65-70 jaar.

TeaHealthTour tijdens e-healthweek

KBO-PCOB start tijdens de e-health week voor de tweede keer een TeaHealthTour, waarin senioren kennis kunnen maken met e-health toepassingen. Dit jaar wordt samengewerkt met de Zorginnovatiewinkel, een initiatief waarin zorgvernieuwing, innovatie en e-health centraal staan. Op 24 januari 2018 is de aftrap van de TeaHealthTour in de zorginnovatiewinkel aan de Lijnbaan 32 in Rotterdam.