Kennisbundeling Eindhoven moet leiden tot meer medische innovaties

Máxima Medisch Centrum werkt samen met TU Eindhoven, Philips, Catharina Ziekenhuis en Expertisecentrum Kempenhaeghe in e/MTIC (Eindhoven MedTech Innovation Center) om de ontwikkeling en toepassing van medische innovaties te versnellen. De samenwerking moet gaan leiden tot meer technische vernieuwing in de gezondheidszorg. Het MMC zet zich in dit samenwerkingsverband volledig in op de doorontwikkeling van veilige geboortezorg.

Binnen het consortium zijn zo’n honderd TU/e promovendi aan het werk met een vergelijkbaar aantal experts en wetenschappers van TU/e, de ziekenhuizen en Philips, aldus het MMC. De afgelopen 15 jaar werkten de partijen al bilateraal samen in projecten voor perinatale zorg (geboortezorg), cardiovasculaire zorg (hart- en bloedvaten) en slaapstoornissen. Ook het zogeheten Impuls-programma (voor de opleiding van meer promovendi) van de TU/e versterkte de afgelopen vijf jaar technische vernieuwing in de gezondheidszorg.

Plek op Eindhoven Engine

Een aantal activiteiten krijgt een plek in het toekomstige Eindhoven Engine, een nieuwe researchfaciliteit op de TU/e Campus waar universiteit, industrie, bedrijven en non-profit in gezamenlijke onderzoeksprogramma’s optrekken. De werkzaamheden aan de Engine gaan van start in januari 2019.

De partners verwachten dat de intensieve samenwerking tussen kliniek, wetenschap en industrie de ontwikkeltijd van research tot resultaat voor de patiënt aanmerkelijk verkort. Het is niet ongebruikelijk dat dit 15 jaar of langer duurt. e/MTIC streeft ernaar deze termijn in te korten tot vijf à acht jaar o.a. door de uitwisseling van onderzoeksresultaten en het oprichten van een regiobrede METC (Medisch Ethische Toetsing-Commissie) specifiek voor medische technologie. Dat leidt tot wetenschappelijke en technologische doorbraken waardoor veelvoorkomende ziektebeelden sneller zijn vast te stellen en te behandelen.

Focus op veilige geboortezorg

Máxima Medisch Centrum stelt dat het zich ook in dit samenwerkingsverband volledig inzet op de doorontwikkeling van veilige geboortezorg. Zo worden simulatietrainingen met ’s werelds ‘meest levensechte’ bevallingssimulator genaamd Victoria gedaan.

De simulator heeft nauwkeurige anatomische proporties en reageert levensecht op acties van het verloskundig team. Ook worden moeder en kind bewaakt met draadloze elektroden pleisters die een “ECG” kunnen maken van de baarmoeder en van het ongeboren kind. Daarnaast heeft jarenlang onderzoek slimme technologieën opgeleverd om de ouder-kind hechting verder te verbeteren.

Ook op ander gebied ontwikkelt het MMC zelf of met partners oplossingen om geboortezorg te verbeteren. Voorbeeld is een succesvol afgeronde pilot voor MDO video-overleg met vier verloskundige praktijken. Het overleg was tijdsbesparend en laagdrempelig. Er wordt nu gekeken naar doorontwikkeling, zoals het overleg over de evaluatie van bevallingen ter verbetering van de zorg, voor scholing of als hulp bij acute situaties.

Samenwerking tussen TU Eindhoven, Philips, Máxima Medisch Centrum, Catharina Ziekenhuis en Expertisecentrum Kempenhaeghe in e/MTIC (Eindhoven MedTech Innovation Center) moet gaan leiden tot meer technische vernieuwing in de gezondheidszorg.

Wilt u meer weten over de digitalisering van de zorg, de zinvolle zorginnovaties én de implementatie daarvan? Kom op 22 juni dan naar de ICT&health World Conference. Honderden zorgprofessionals delen hier hun ervaringen en krijgen via de kennissessies inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden. Wilt u ook aanwezig zijn? Reserveer nu het nog kan dan hier uw (voor de zorg gratis) entreekaart. (op is echt op).

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
bevolkingsonderzoek
Bevolkingsonderzoek naar longkanker dichterbij dankzij AI
Treantprijs Alarmeringssysteem
Lim wint prijs met alarmeringssysteem voor ouderen
robot
Emotie-intelligente robot detecteert stress
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
Volg jij ons al?