Kenniswebsite digitale vaardigheden ’s Heeren Loo gaat landelijk

24 januari 2019
ICThealth-s-Heeren-Loo
eHealth
Nieuws

Kees Erends, lid van de raad van bestuur van ’s Heeren Loo, droeg op 21 januari de kennissite digitaal-vaardig.nl officieel over aan alle zorg- en onderwijsorganisaties van Nederland, aldus een nieuwsbericht van ECP | Platform voor de Informatiesamenleving. De overdracht gebeurde op de Openingsmanifestatie van ICT&health, de kick-off van de e-healthweek. Het platform met leermiddelen om digitaal vaardig te worden voor de medewerkers van ’s Heeren Loo wordt de komende tijd doorontwikkeld naar een landelijke kennissite waar alle zorgprofessionals aan de slag kunnen met het verbeteren van hun digitale vaardigheden.

Missen van basisvaardigheden

Medewerkers van zorginstelling ’s Heeren Loo organiseerden het afgelopen jaar inspiratiesessies in het land om mensen te enthousiasmeren over digitale toepassingen. Tijdens die sessies bleek het basiskennisniveau lager dan verwacht. Er kwamen steeds meer signalen uit de organisatie dat mensen basisvaardigheden misten om die technologie te kunnen gebruiken en uitleggen. Daarom werd een meerjarenprogramma digitale vaardigheden gestart met als doel: alle medewerkers van ’s Heeren Loo beschikken eind 2019 over een basisniveau aan digitale vaardigheden die nodig zijn om hun werk goed uit te voeren.

Zorginstelling ’s Heeren Loo heeft in 2018 hard gewerkt aan het verbeteren van de digitale vaardigheden van haar medewerkers. Dat gebeurde onder meer door het ontwikkelen van een eigen website met leermiddelen die inmiddels veel gebruikt wordt, vertelde digicoach Wendy van Zwolgen van ‘s Heeren Loo. “Medewerkers zijn opgelucht dat er eindelijk aandacht is voor dit onderwerp. Gebrek aan vaardigheden levert nu veel stress en onzekerheid op. De kennissite helpt hen om stappen vooruit te zetten.”

Verwerven digitale vaardigheden

De ambitie is dat de site zowel voor het zorgonderwijs (docenten en studenten) als voor de zorginstellingen (zorgmedewerkers en instellingen) de plek bij uitstek wordt voor het verwerven van digitale vaardigheden. Vanaf april moet de kennissite in ieder geval beschikbaar zijn voor de sectoren verstandelijk gehandicaptenzorg en ouderenzorg.

In de toekomst bevat de kennissite ook voor andere zorgsectoren (zoals jeugd, welzijn, GGZ, ziekenhuizen) sectorspecifieke ondersteuning. Daarnaast kunnen zorgorganisaties hun eigen versie van de website inrichten met precies die leermiddelen die passen bij de behoeftes van hun medewerkers.

Puzzelstuk symbool samenwerking

Tijdens het openingscongres van de e-healthweek namen Kees Erends van ’s Heeren Loo en Annette de Groot-Kuppens, directeur van Utrechtzorg, symbolisch een puzzelstuk in ontvangst. Dat moest symbool staan voor de samenwerking die de zorg en onderwijsinstellingen aangaan om de website van ’s Heeren Loo landelijk te implementeren. Beiden hebben hun stuk, dat samen met een aantal andere stukken het logo van de website vormt, in een puzzel geplaatst.

Het laatste missende stuk van de puzzel werd erin gezet door Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van VWS. Dit stuk vertegenwoordigt de organisaties die in de toekomst nog mee gaan doen. Alleen door samenwerking ontstaat een mooi geheel. In de regio Utrecht gaan 16 ouderenzorgorganisaties aan de slag met het verbeteren van de digitale vaardigheden van hun medewerkers. Zij gaan hierbij ook het platform gebruiken en aanpassen voor de ouderenzorg.

Ondersteuning brede coalitie

ECP stelt al jaren een brede coalitie over digitale vaardigheden in de zorg te ondersteunen. De instantie heeft samen met Regioplus en het Zorgtrainingscentrum vanuit het MBO-onderwijs het initiatief genomen om de kennissite verder te verbreden voor zorg en zorgonderwijs in Nederland.

Medewerkers van zorgorganisaties krijgen in hun werk onvermijdelijk te maken met digitale toepassingen, zo schrijft ECP. Ze werken met het elektronisch cliënten- of patiëntendossier en roostersoftware. Ook hebben (toekomstige) zorgprofessionals te maken met domotica, beeldbellen en allerlei andere e-healthtoepassingen.

Om goed met e-health te kunnen werken, is het belangrijk dat de zorgprofessional goed met digitale technologie overweg kan. Inzet op digitale vaardigheden heeft een positief effect op de kwaliteit van de zorg en het gebruik van e-health. Digivaardige zorgverleners houden meer tijd over voor de cliënt omdat ze minder tijd kwijt zijn aan bijvoorbeeld rapporteren.