Search
Close this search box.
Search

Kijkoperaties blijken ergonomisch belastend voor chirurgen

Onderzoekers van het Radboudumc concluderen in onderzoek, gepubliceerd in Annals of Surgery, dat kijkoperaties het bewegingsapparaat van chirurgen vaak erg belasten. Dit komt door de onnatuurlijke houding die de chirurgen tijdens de procedure aan moeten nemen. De onderzoekers zijn inmiddels gestart met vervolgonderzoek.

Het onderzoek, geleid door Bertho Nieboer, gynaecoloog in het Radboudumc, toont aan dat lichamelijke klachten na een kijkoperatie veel chirurgen niet onbekend zijn. Om tot deze conclusie te komen, voerde Nieboer in samenwerking met collega’s uit Nijmegen en Leiden een meta-analyse uit op 35 medisch-wetenschappelijke artikelen over het onderwerp.

Comfort patiënt staat voorop

Bij het uitvoeren van operaties staat het comfort van de patiënt centraal. Dit is logisch: gezondheidszorg draait immers om de patiënt. Kijkoperaties zijn voor patiënten gunstig: zij herstellen hiervan sneller en houden minder grote littekens aan de ingreep over. Voor de uitvoerende chirurgen, echter, zijn deze operaties meer belastend. Zij werken langer in dezelfde houding en ervaren hierdoor klachten. Deze klachten omvatten met name de nek, rug, schouders en handen. De ernst van de klachten loopt uiteen van incidenteel tot chronisch. Gemiddeld 74% van de chirurgen, gynaecologen en urologen die kijkbuikoperaties uitvoeren ontwikkelen volgens het onderzoek klachten.

Vrouwen ervaren meer klachten

Vrouwelijke chirurgen ervaren vaker armklachten dan mannelijke chirurgen. Nieboer draagt aan dat medische instrumenten vaak zijn afgestemd op mannen. Deze hebben grotere handen, wat het gebruik ervan voor vrouwelijke chirurgen extra oncomfortabel maakt.

Eventuele oplossingen zijn korte pauzes gedurende de operatie, meer ergonomische instrumenten en een training voor chirurgen. Ook het inzetten van robotchirurgie is mogelijk interessant: het is hiermee voor chirurgen mogelijk operaties in een betere houding uit te voeren.

De 35 geanalyseerde onderzoeken telden samengenomen 7100 respondenten. De lage respons en de grote verschillen in kwaliteit van onderzoek zorgden ervoor dat de resultaten een zekere mate van onzekerheid met zich meebrengen. Het onderzoek wordt dan ook voortgezet om meer informatie te verzamelen. In het vervolgonderzoek richten de onderzoekers zich ook op de invloed van vermoeidheid en pijnklachten op de kwaliteit van het werk van chirurgen.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Alain-Labrique_bewerkt kopie
Digitale technologie is enabler voor duurzame zorg
shutterstock_317554598 kopie
Vergroten digitale patiëntbetrokkenheid zorgt voor gestroomlijnde workflows
um_mumc
Soms moet je eerst even uitzoomen om echte stappen te zetten
Volg jij ons al?