Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Kijksluiter werkt, maar kan nog verbeterd worden

Het Nivel heeft onderzoek gedaan naar het gebruik en de implementatie van Kijksluiter.nl door apotheken. Daaruit blijkt dat het digitale platform voor bijsluiters al goed ingeburgerd is. Het overgrote deel van de apotheken zet Kijksluiter.nl al in, ook bij de eerste uitgifte van een medicijn. Zij vinden het vooral een goede aanvulling op de bestaande informatiebronnen. Toch zijn er ook nog wel wat verbeterpunten.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Op Kijksluiter.nl kunnen patiënten bijsluiters van geneesmiddelen opvragen. Daarvoor is per medicijn onder andere een videoanimatie beschikbaar. Daarin wordt in begrijpelijke taal, ondersteund met beelden, de belangrijkste informatie van de papieren bijsluiter weergegeven.

De uitrol van Kijksluiter startte in 2019. Sindsdien is het digitale platform voor geneesmiddeleninformatie op grote schaal geïmplementeerd door apotheken. Nu, twee jaar later, heeft het Nivel de werking van Kijksluiter geëvalueerd. Aan dat onderzoek namen 140 apotheken deel.

Tevreden over Kijksluiter

In totaal wordt Kijksluiter nu al aangeboden door bijna negen op de tien (89%) van de apotheken. Zij beoordelen het digitale platform gemiddeld met een 6,7. Ruim driekwart van de apotheken is positief over de inhoudelijke kwaliteit van de informatie en over de hoeveelheid animaties over geneesmiddelen op het platform.

Acht op de tien apotheken zien Kijksluiter dan ook als een toegevoegde waarde bij het informeren van de patiënt aan de balie. Een belangrijke drijfveer om het platform binnen een apotheek te implementeren is de financiële compensatie die ermee gepaard gaat.

Verbeterpunten

Toch zijn uit de evaluatie ook een aantal verbeterpunten naar voren gekomen. Zo maken apotheken vrijwel geen onderscheid naar patiëntgroep. De meeste apotheken bieden de digitale platform aan alle typen patiënten aan. Er zou voor apothekers een mogelijkheid moeten komen om patiënten op een eenvoudige manier op maat te bedienen met die animatie die zij nodig hebben. Dat zal de implementatie van de tool verder bevorderen, zo geven de apotheken aan.

Ook de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van het platform voor patiënten verdiend nog enige aandacht. En dan met name voor patiënten die minder digivaardig en/of verminderd gezondheidsvaardig zijn. Daarvoor bedachten de apothekers zelf een oplossing: de integratie van Kijksluiter in het digitale apothekerssysteem zodat een automatisch gegenereerde e-mail met een link naar de relevante animatie uitgaat naar de patiënt. Die verbetering is inmiddels doorgevoerd.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen