Search
Close this search box.
Search

Kijksluiter werkt, maar kan nog verbeterd worden

Het Nivel heeft onderzoek gedaan naar het gebruik en de implementatie van Kijksluiter.nl door apotheken. Daaruit blijkt dat het digitale platform voor bijsluiters al goed ingeburgerd is. Het overgrote deel van de apotheken zet Kijksluiter.nl al in, ook bij de eerste uitgifte van een medicijn. Zij vinden het vooral een goede aanvulling op de bestaande informatiebronnen. Toch zijn er ook nog wel wat verbeterpunten.

Op Kijksluiter.nl kunnen patiënten bijsluiters van geneesmiddelen opvragen. Daarvoor is per medicijn onder andere een videoanimatie beschikbaar. Daarin wordt in begrijpelijke taal, ondersteund met beelden, de belangrijkste informatie van de papieren bijsluiter weergegeven.

De uitrol van Kijksluiter startte in 2019. Sindsdien is het digitale platform voor geneesmiddeleninformatie op grote schaal geïmplementeerd door apotheken. Nu, twee jaar later, heeft het Nivel de werking van Kijksluiter geëvalueerd. Aan dat onderzoek namen 140 apotheken deel.

Tevreden over Kijksluiter

In totaal wordt Kijksluiter nu al aangeboden door bijna negen op de tien (89%) van de apotheken. Zij beoordelen het digitale platform gemiddeld met een 6,7. Ruim driekwart van de apotheken is positief over de inhoudelijke kwaliteit van de informatie en over de hoeveelheid animaties over geneesmiddelen op het platform.

Acht op de tien apotheken zien Kijksluiter dan ook als een toegevoegde waarde bij het informeren van de patiënt aan de balie. Een belangrijke drijfveer om het platform binnen een apotheek te implementeren is de financiële compensatie die ermee gepaard gaat.

Verbeterpunten

Toch zijn uit de evaluatie ook een aantal verbeterpunten naar voren gekomen. Zo maken apotheken vrijwel geen onderscheid naar patiëntgroep. De meeste apotheken bieden de digitale platform aan alle typen patiënten aan. Er zou voor apothekers een mogelijkheid moeten komen om patiënten op een eenvoudige manier op maat te bedienen met die animatie die zij nodig hebben. Dat zal de implementatie van de tool verder bevorderen, zo geven de apotheken aan.

Ook de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van het platform voor patiënten verdiend nog enige aandacht. En dan met name voor patiënten die minder digivaardig en/of verminderd gezondheidsvaardig zijn. Daarvoor bedachten de apothekers zelf een oplossing: de integratie van Kijksluiter in het digitale apothekerssysteem zodat een automatisch gegenereerde e-mail met een link naar de relevante animatie uitgaat naar de patiënt. Die verbetering is inmiddels doorgevoerd.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?