Search
Close this search box.
Search

Kinderen met VR-rondleiding voorbereiden op operatie

De kinderafdeling van het Groene Hart Ziekenhuis bereidt kinderen door middel van een virtuele rondleiding door de operatiekamer en het ziekenhuis voor op een aanstaande operatie of behandeling. Zo kunnen zij de verschillende ruimtes leren herkennen, welke spullen er staan en wie ze kunnen tegenkomen.

De VR rondleiding wordt gegeven door Freek de Giraffe. Ouders en pedagogisch medewerkers kunnen op een tablet live meekijken. Afhankelijk van de leeftijd van het kind wordt een van de twee beschikbare virtuele rondleidingen gekozen.

Angst en onzekerheid wegnemen

Door kinderen van tevoren door het operatieproces en de ruimtes te leiden, wordt eventuele angst of onzekerheid voorkomen of verminderd. Kinderen die de bewegende beelden te spannend vinden met een VR-bril kunnen de 360 graden video’s en foto’s, onder begeleiding, ook online bekijken.

Het Groene Hart Ziekenhuis is voorafgaand aan de ingebruikname van de VR rondleidingen, bij het Sophia Ziekenhuis gaan kijken. Daar worden deze virtuele rondleidingen voor kinderen al langere tijd gegeven.

De Kinderraad van het GHZ heeft de beste tekst en beeld getest op het juiste aanspreekniveau. Het project is verder mogelijk gemaakt met behulp van de stichting Vrienden van het GHZ en een bijdrage van CapeCruising4Kids. De komende maanden gaat het GHZ onderzoeken of de VR mogelijkheden verder uitgebreid kunnen worden.

“Het is fantastisch dat we kinderen en hun ouders op deze moderne wijze stap-voor-stap mee kunnen nemen door het operatietraject”, zegt Lianne Stuurman van het GHZ.

Meer VR-projecten voor kinderen

Het inzetten van virtual reality (VR) op kinderafdelingen in ziekenhuizen is niet nieuw en breidt zich steeds verder uit. Zo opende het St. Jansdal onlangs een virtuele speeltuin voor kinderen die door hun ziekte of behandeling niet naar buiten kunnen. En het Antonius Ziekenhuis zet VR in om zieke kinderen even te laten ontsnappen aan het ziek zijn.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?