Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Kleinschalige innovaties helpen duurzame oplossingen in zorg vooruit

De zorg in Nederland op dit moment tegen verschillende problemen aan. Mensen worden steeds ouder, er zijn meer mensen die een chronische aandoening hebben en de kosten van de zorg worden daardoor steeds hoger. Om deze problemen op te lossen, draagt Carmen van Vilsteren duurzame innovatie aan. Dat betekent effectievere en betaalbare oplossingen, steunend op onder meer digitalisering.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

“Duurzaam innoveren kan alleen als we ons niet alleen op technische, maar ook op sociale innovatie richten,” aldus de directeur Health van de TU/e en CEO van startup Microsure tijdens de High Tech Campus Open Lecture eerder in maart. Tijdens de lezing kwamen verschillende projecten van de TU/e aan bod, die allemaal in samenwerking met ziekenhuizen zijn opgezet.

De universiteit richt zich binnen de zorg op aspecten zoals robotica en regeneratieve geneeskunde. Een praktisch voorbeeld van dat laatste concept is het bedrijf Xeltis, dat met een op de TU/e gemaakt materiaal hartkleppen produceert die binnen twee jaar zichzelf vervangen door weefsel dat het lichaam aanmaakt. Van Vilsteren is zelf CEO van de start-up MicroSure, een spin-off van de universiteit dat met robotica de nauwkeurigheid van chirurgen moet verbeteren.

Innovatie niet door grotere bedrijven

Van Vilsteren benadrukte dat innovatie niet van grote bedrijven afkomt. “Grote bedrijven besteden miljarden euro’s per jaar aan stapsgewijs door ontwikkelen van producten, maar innoveren niet. Echte innovatie komt van universiteiten, studententeams en start-ups.”

Tijdens de lezing lieten dan ook twee studententeams van de universiteit – Bluejay en  T.E.S.T. – zien hoe zij met innovatie binnen de zorg bezig zijn. T.E.S.T. doet mee aan de SensUs competitie, door de TU/e georganiseerd. Aan deze wedstrijd doen dit jaar teams mee uit tien verschillende landen, met als doel om een biosensor te ontwikkelen die helpt met de preventie van hartfalen.

Binnenhuisdrone Blue Jay moet veilig en autonoom zijn en de mensen in huis ondersteunen met kleine klusjes. Met het project wil het team aantonen dat er meer uit drones gehaald kan worden dan waar de meeste mensen nu aan denken.

De lezing is volgens Health-Holland een voorproefje voor het Biomedica summit, een jaarlijks congres dat dit jaar op de TU/e plaats vindt. Het evenement wordt georganiseerd door een samenwerking van organisaties uit Nederland, België en Duitsland. Het congres is gericht op innovatie en bedoeld om bedrijven, onderzoekers, investeerders en start-ups bij elkaar te brengen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen