Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Klinieken ronden versneld module 1 VIPP 5 af

Zes zelfstandige klinieken hebben versneld module 1 van de VIPP 5-regeling succesvol afgerond. Deze koplopers kunnen voortaan gegevens uitwisselen met patiënten via een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) conform het MedMij Afsprakenstelsel, zo meldt MedMij. Een PGO geeft patiënten de mogelijkheid hun gezondheidsgegevens van verschillende zorgverleners in te zien en zelf aan de slag te gaan met hun gezondheid. Doordat patiënten goed voorbereid en geïnformeerd bij de arts komen, wordt het consult effectiever ingezet en komt er meer tijd vrij voor begeleiding van de patiënt.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Ruim 200 instellingen doen mee aan de VIPP 5-subsidieregeling (opvolger van VIPP 1 en 2: ziekenhuizen, klinieken, categorale instellingen, UMC’s en audiologische centra. De regeling bestaat uit drie modules waarbij voor de verplichte module 1 de instelling digitaal gegevens beschikbaar moet kunnen stellen aan de PGO van de patiënt. Dat betekent dat ruim 200 ziekenhuizen en klinieken voor 30 september 2022 aansluiten op MedMij.

Versnellingsroute VIPP 5

Zes klinieken sloten al in 2021 op MedMij aan door te kiezen voor de versnellingsroute. De versnellers hebben in een periode van 30 dagen een gebruikspercentage van minimaal 5 procent gerealiseerd: minstens 5 procent van de patiënten/cliënten van deze klinieken hebben gegevens opgehaald in een PGO. De klinieken (Stichting Reumazorg Zuid West Nederland, MI Care/ Stichting Aratame, CIR revalidatie, Women’s Healthcare Centre, Stichting Dermaclinic Buitenveldert, Stichting DermaZuid) slaagden daar ruimschoots in.

MedMij was in het voorjaar nauw betrokken bij CIR revalidatie. Daar werd het nieuwe concept Verbind.MedMij voor het eerst als pilot in de praktijk getoetst. Het concept werkt als volgt: meteen na afloop van het consult of de behandeling geeft de zorgverlener een kaartje aan de patiënt met daarop een QR-code. Deze QR-code is uniek voor deze zorgaanbieder.

Door het scannen van die code gaat de patiënt naar een algemene webpagina van MedMij. Op deze pagina kan de patiënt zijn of haar PGO selecteren en daarmee direct bij de juiste zorgaanbieder de gegevens ophalen. Of – wanneer de patiënt nog geen PGO heeft – vindt hij op dezelfde pagina achtergrondinformatie over PGO’s en kan hij een persoonlijke gezondheidsomgeving met MedMij-label uit een lijst kiezen. Na het aanmaken van een account kan ook dan de patiënt direct de gegevens bij deze zorgaanbieder ophalen.

CIR revalidatie haalde op deze manier ruimschoots de doelstelling. MedMij ontwikkelt het concept momenteel door, zodat op korte termijn een grotere uitrol mogelijk is.

Aansluiten huisartsen, GGZ

MedMij is ook druk bezig met het aansluiten van bijna 5.000 huisartsen op het afsprakenstelsel. Vanaf dit najaar volgen zo’n 90 GGZ-instellingen. Vanaf begin volgend jaar zullen de ziekenhuizen worden aangesloten op MedMij. Zo kunnen patiënten en cliënten steeds meer gegevens in hun PGO verzamelen.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen