KNMG komt met Medische App Checker

De KNMG komt met een richtlijn om apps te te controleren op zaken zoals betrouwbaarheid. Volgens de artsenfederatie is de Medische App Checker bedoeld om tips en informatie te geven voor het beoordelen van betrouwbaarheid, kwaliteit en privacy van medische apps.

De KNMG, een federatie van zeven beroepsverenigingen, maakte in juli 2015 al bekend dat het met de Medische App Checker zou komen, om kaders te bieden voor het beoordelen van de kwaliteit van medische apps. De richtlijn  beoogt het verantwoord gebruik van medische apps door artsen en patiënten te stimuleren, door onder meer te kijken of de persoonsgegevens van patiënten voldoende beschermd zijn.

De Medische App Checker richt zich diverse categorieën medische apps:
Apps die fungeren als medisch hulpmiddel;

  • Apps die het efficiënt bijhouden, opslaan en delen van informatie faciliteren (zogeheten Tracking, tracing en monitoring apps).
  • Communicatie-apps, waarmee patiënten bijvoorbeeld vragen kunnen stellen aan een zorgverlener.

De Medische App Checker biedt een uitgebreide set vragen, waarmee gebruikers  verschillende aspecten van betrouwbaarheid, kwaliteit en privacy kunnen beoordelen. De Medische App Checker moet volgens de KNMG gezien worden als een beoordelingsinstrument. Het uiteindelijk besluit over gebruik van een app ligt bij de arts zelf.

Doelgroepen Medische App Checker

De Medische App Checker is primair bedoeld voor artsen, maar kan ook van nut zijn voor ontwikkelaars en verkopers van medische apps. Voor app-ontwikkelaars is een Europese gedragscode in ontwikkeling die zich vooral richt op de privacy- en beveiligingseisen die aan medische apps worden gesteld. De conceptversie van die gedragscode is al gepubliceerd.

De Medische App Checker wordt aangeboden in pdf-vorm en biedt kaders voor het beoordelen van de kwaliteit van medische apps en beoogt het verantwoord gebruik door artsen en patiënten te stimuleren.

De Medische App Checker bestaat uit drie fases. De eerste check biedt kaders voor het gericht zoeken naar een geschikte medische app voor gebruik door patiënten, artsen of mantelzorgers. De tweede check moet helpen bij het beoordelen van de betrouwbaarheid en de kwaliteit van een medische app vóór het downloaden. De derde check helpt, na het downloaden van de app, bij het beoordelen van de bescherming van persoonsgegevens.

Omdat de KNMG op Europees niveau meewerkt aan ontwikkelingen op het gebied van “mobile health”, is van de Medische App Checker ook een Engelstalige versie beschikbaar.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
Volg jij ons al?