Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
17 mei 2018
Artikel delen

KNMP wil onderzoek naar redenen niet melden datalekken

Apothekersbrancheorganisatie KNMP roept leden op om deel te nemen aan een onderzoek naar het niet melden van datalekken onder apothekers. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Karlijn Scheepers, masterstudent veiligheidsbeleid aan de Universiteit Leiden, respondenten. Via een enquête kunnen apothekers redenen aandragen waarom zij een datalek niet melden.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Organisaties zijn sinds 2016 verplicht direct een melding doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zodra zij een ernstig datalek hebben. Daarvoor is de Meldplicht datalekken ingevoerd. Vanaf 25 mei 2018 valt de meldplicht onder de nieuwe privacy-wet AVG. De verantwoordelijke toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zal vanaf die datum strenger gaan controleren. De boetes op niet melden van een datalek kunnen in theorie oplopen tot in de miljoenen.

Apothekers hebben vorig jaar 545 keer melding gemaakt van een datalek, zo schreef de KNMP in april. De AP ontving vorig jaar ruim 10.000 meldingen van datalekken, zo liet de toezichthouder eind maart weten. De meeste meldingen, 3.105 in totaal (31%), kwamen zoals elk kwartaal uit de sector zorg en welzijn.

De afgelopen jaren zijn volgens de KNMP echter niet alle datalekken bij apothekers gemeld. Scheepers wil via een anonieme vragenlijst in kaart brengen wat daarvan de oorzaken zijn. Ook kunnen de uitkomsten van het onderzoek inzicht geven in de behoeften van apothekers inzake de meldplicht. Hiermee kan het volgens de onderzoekster aantal datalekmeldingen worden verbeterd alsmede de bescherming van persoonsgegevens.

De resultaten worden gebruikt voor de scriptie van Scheepers ter afronding van haar master. Daarnaast worden de hoofdlijnen van de resultaten en de aanbevelingen intern bekend gemaakt bij de AP. Na afronding van het onderzoek zal de KNMP een overzicht van de resultaten via de website presenteren.

Meer weten over de AVG, zinnige zorginnovaties én de implementatie?  Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden.  Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen