Search
Close this search box.
Search

Koeriersdienst wil ‘Coolblue’-ervaring voor medicatiebezorging

Fietskoeriersdienst Velomedi wil het met behulp van een kapitaalsinjectie voor apotheken mogelijk maken om mensen die medicatie moeten ontvangen een ‘Coolblue’-ervaring te bieden. De koeriersdienst bezorgt sinds 2013 medicatie voor inmiddels 60 apotheken verspreid over Nederland aan huis. Online bestellen en een aflevermoment kiezen worden hier binnenkort aan toegevoegd, vertelt Velomedi-oprichter Luuk van den Eijnden.

De dienst moet volgens Van den Einden inspelen op de versnelde digitalisering van de zorgsector Steeds meer ziekenhuizen en huisartsen bieden online services en ehealth-toepassingen aan. Apotheken in Nederland bewegen mee, maar hebben volgens Van den Einden nog veel stappen te zetten. Zo moeten mensen vaak hun medicatie zelf afhalen en in het geval van medicatiebezorging is dat zonder track&trace-meldingen of een andere vorm van communicatie.

Digitalisering medicatiebezorging

Digitale ondersteuning voor apotheken in hun communicatie rondom de medicijnbezorging moet deze uitbreiding mogelijk maken. Hierbij gaat ondernemer en hoogleraar digitale transformatie in de zorg Daan Dohmen via een investering van kapitaal en kennis Velomedi ondersteunen. Dat hebben beiden partijen gisteren bekend gemaakt. Velomedi verwacht de vernieuwende bezorgservice eind 2021 in Nederland uit te rollen.

Velomedi wil het mogelijk maken dat patiënten bij hun eigen apotheek net als bij online bedrijven zoals Coolblue en Picnic hun eigen bezorgmoment kunnen kiezen en precies zien wanneer de bezorger komt. Het doel is mede om het aantal telefoontjes naar apotheken fors te verminderen. Zo houden medewerkers in de apotheek tijd over voor patiënten in plaats van de logistiek, stelt Van den Einden.

Meer regie patiënten

“Eigenlijk is het niet meer uit te leggen dat we in de rij moeten staan voor onze medicijnen maar een wasmachine binnen een dag thuis bezorgd wordt wanneer ik dat wil. Dat wil ik helpen veranderen” aldus de Velomedi-oprichter. “Met deze investering gaan we zorgen dat patiënten zelf de regie krijgen én de lokale apotheker wordt ondersteund bij het bieden van een top bezorgservice.”

Velomedi ontwikkelt de functies met hulp van Dohmen die als ondernemer (FocusCura, Luscii) en hoogleraar ervaring heeft met digitale transformatie in de zorg. “Zorg aan huis is de toekomst. Een betrouwbaar en duurzaam distributienetwerk in de wijk is daarvoor cruciaal. Voor medicatie maar ook voor andere dingen, zoals labtesten thuis. Velomedi kan helpen deze zorg te transformeren.”

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Volg jij ons al?