Search
Close this search box.
Search

Koning bezoekt poli voor COVID-19 nazorg van Radboudumc

Dinsdagochtend is Koning Willem Alexander op bezoek gegaan bij de COVID-19 nazorgpoli van het Radboudumc Dekkerswald in Groesbeek. De Koning sprak daar onder andere met een aantal herstellende COVID-19 patiënten die ook langere tijd na de besmetting nog altijd last hebben van ziekteverschijnselen. Daarnaast sprak hij ook met enkele medisch specialisten die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten die kampen met deze zogenoemde long-covid verschijnselen.

Geschat wordt dat in Nederland inmiddels enkele tienduizenden coronapatiënten te maken hebben met langdurige en hardnekkige klachten na een coronabesmetting, waarmee de noodzaak van goede COVID-19 nazorg meteen duidelijk wordt. Symptomen zijn onder andere ernstige vermoeidheid, slecht kunnen inspannen, kortademigheid, pijn, angstgevoelens en neerslachtigheid.

Zijne Majesteit de Koning sprak in Groesbeek vier patiënten die vorig jaar COVID-19 doormaakten en thuis of in het ziekenhuis aan hun herstel werkten. De jongste patiënt was 30 jaar, de oudste 71. Zij ervaren allemaal nog steeds klachten, wat een grote impact heeft op het dagelijks leven. Uiteraard verliep het werkbezoek en de gesprekken met inachtneming van de geldende coronarichtlijnen.

Kernteam COVID-19 nazorg

Tijdens het bezoek werd de Koning door het kernteam COVID-19 nazorg bijgepraat over de organisatie en de uitvoering van de multidisciplinaire nazorg voor coronapatiënten. Daarbij werd hij onder geïnformeerd door specialisten van verschillende betrokken disciplines, zoals een longarts, klinisch psycholoog, verpleegkundig specialist, fysiotherapeut, intensivist en huisarts. Daarna bezocht de Koning de fysiotherapiezaal. Daar worden kracht- en conditiemetingen met patiënten gedaan, onder andere om het herstelproces in kaart te brengen.

De COVID-19 nazorgpoli van het Radboudumc kondigde tijdens het bezoek ook de start aan van een nieuw programma voor kinderlongrevalidatie. Dat programma is speciaal opgezet voor de behandeling en nazorg van jongeren vanaf 12 jaar die met long-covid kampen.

Verder was ook Michael Rutgers, directeur van het Longfonds bij het gesprek met de Koning aanwezig. In samenwerking met de Long Alliantie Nederland (LAN) lanceerde het Longfonds Coronaplein.nu. Dit is een digitaal patiëntenplatform waar mensen met langdurige klachten na corona terecht kunnen voor informatie, advies en contact met lotgenoten.

Onderzoek en samenwerking

Een ander onderwerp dat tijdens het bezoek ter sprake kwam, was het onderzoek op het gebied van COVID-19. Voor urgente vraagstukken en voor wetenschappelijk onderzoek regelmatig samengewerkt met verschillende disciplines en andere universiteiten. Onderzoeksleiders, dr. Bram van den Borst en prof. dr. Michèle van Vugt, internist-infectioloog van het Amsterdam UMC informeerden de Koning over lopend onderzoek samen met prof. dr. Mihai Netea, internist-infectioloog van het Radboudumc, en dr. Rob Wüst, spierfysioloog van het VU Amsterdam.

De Koning sprak in Groesbeek verder met de Koning met prof. dr. Michel van den Heuvel, afdelingshoofd longziekten; dr. Jan Vercoulen, klinisch psycholoog; Annemieke Koopman, verpleegkundig specialist; Mariska Klaassen, fysiotherapeut; dr. Laurens Bisschops, intensivist en dr. Henk Schers, huisarts bij Huisartsenpraktijk Thermion uit Lent.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?